Castelul Kálnoky
Muzeul Vieții Transilvănene este amenajat într-un castel nobiliar din Micloșoara – castelul Kálnoky, iar istoria acestuia și a familiei cu acest nume se întinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul își propune însă mai mult decât să reconstituie istoria unei familii.
Castelul Kálnoky arată ce însemna viața nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de Kalnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms.
Muzeul ocupă întregul parter al fostului conac de vânătoare din Micloșoara. Salonul de gală este prezentat în stilul unic din Europa, cunoscut exclusiv din Transilvania – renascentismul târziu și barocul timpuriu (perioada de tranziţie a secolelor 17–18).
Una dintre cele mai frumoase săli ale muzeului, „Casa doamnei”, așa cum era numită rezidenţa conteselor, prezintă viața cotidiană a unei doamne în renascentismul târziu și barocul timpuriu: obiecte delicate, sticlărie, un colț amenajat pentru broderie și citit.
„Casa stâpănului”, prin contrast, prezintă arme din luptele cu turcii, covoare turcești. Atmosfera unei bucătării de castel de secol XVIII este redată în pivnița castelului, acum spațiu pentru mese festive.
Fundația Kálnoky și-a propus acum câțiva ani fondarea unui muzeu care să prezinte cultura materială a burghezimii și a nobilimii secolelor anterioare în zona Transilvaniei. Astfel, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017 s-a desfășurat proiectul Inițiativă de patrimoniu – Muzeul vieții transilvănene, finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României prin Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural. Inițiatorul proiectului este Fundația Kálnoky, în parteneriat cu INTBAU Scandinavia.
Pentru lucrările de restaurare, Fundația Kálnoky a apelat la o finanțare la EEA și Norway Grants, după ce în 2014 s-a putut începe reabilitarea spectaculoasă a locului pe care contele Kálnoky îl are acum în gestiune.
Deoarece în interiorul clădirii nu mai rămăsese nimic, s-au făcut cercetări amănunțite și au fost recuperate obiecte de valoare care să reprezinte stilul de viață al aristocrațiilor din Transilvania – de la instrumente muzicale, la arme, mobilier, covoare.
Un ajutor important în procesul de revitalizare a venit și din partea Guvernului României, Regatului Norvegiei, Liechtenstein și Islandei, precum și din partea INTBAU Scandinavia, o organizație internațională care susține protejarea patrimoniului arhitectural.
Proiectul generează o alternativă serioasă la oferta culturală și turistică a zonei și este complementar strategiilor de dezvoltare locală a regiunii Centru, cu beneficii directe în zona creșterii atractivității acestei microregiuni și a îmbunătățirii contextului social și economic al acesteia.
Munți înalți, păduri nesfârșite, cetăți și biserici fortificate, conace boierești și sate cu iz tradițional. Toate vin la pachet cu o vizită în Transilvania. Cât de multe știm însă, despre această regiune încântătoare a României?
În ultimii ani, din ce în ce mai multe proiecte de revitalizare aduc în prim-plan domenii nobiliare ce oferă destinații turistice, precum și organizarea evenimentelor de familie, dornice să reconstituie gloria nopților de odinioară.
La doar 40 de kilometri de Brașov, un domeniu întreg s-a trezit, de curând, la viață. Povestea domeniului, și mai ales a castelului de aici, începe în secolul al XVII-lea când, în anul 1648, Kálnoky István III consemnează în jurnalul său ridicarea unei case de piatră în Micloșoara. Casa ajunge, din moștenitor în moștenitor, în posesia contelui Dénes Kálnoky, jude regesc în ultima parte a vieții sale.
Destinația principală a fost cea de conac de vânătoare, însă în perioada comunistă este naționalizat și modificat pentru a funcționa drept cămin cultural. Abandonat de autorități, se degradează continuu, ajungând repede într-o stare deplorabilă.
Norocul face ca după Revoluție, contele Tibor Kálnoky, a 25-a generație din această familie istorică ce fusese exilată, să decidă să se stabilească în țară, deși fusese născut în occident. „Scopul său a fost de a salva patrimoniul arhitectural al familiei, alături de patrimoniul natural și cultural al regiunii, ajutând în același timp comunitatea, oamenii din regiune. Ceea ce a și reușit.” povestește Iulia Stancu, responsabil cu comunicarea la Castel.
„Ca într-o poveste clasică, este vorba despre un exil, un castel, un conte și un final fericit. Doar că aici clădirea însăși a fost cea salvată de la abandon și uitare, găzduind Muzeul Vieții Transilvănene. Ea se numără acum printre puținele locuri din Transilvania administrate de aceeași familie care i-a dat și numele, ceea ce înseamnă că reprezintă o poveste veche de patru secole, dar o poveste vie”.
Programul de vizitare la Muzeului Vieții Transilvănene pentru perioada toamnă-iarnă
Muzeul Vieții Transilvănene este deschis:
- Vineri- Duminică 11:00-16:00
- Luni-Joi închis
Vizitele ghidate se desfășoară din oră în oră. Pentru rezervări sunați la numărul de telefon: +40 (743) 221 101/ +40 (743) 100 311
Biletele pentru vizitarea muzeului se pot cumpara DOAR de la Stone Pub in satul Micloșoara, Strada Principală nr 85 .
Bilete de intrare costă 20 Ron pentru adulți, iar pentru copii, locuitorii comunităților din zona Baraolt și pensionari biletul costă 10 Ron.