Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor, jud Sibiu, România

Turnul Olarilor se află în Sibiu, are o înălțime de aproape 20 de metri și este unul dintre cele mai bine păstrate astfel de construcții de-a lungul timpului.

Acesta face parte din cea de-a treia centură de fortificație a orașului, alături de alte 2 turnuri – Turnul Archebuzierilor și Pânzarilor, precum și Turnul Dulgherilor. Toate aceste construcții sunt înscrise pe Lista de monumente istorice din județul Sibiu.

Turnul Olarilor este situat pe Strada Cetăţii, între Turnul Archebuzierilor şi Turnul Dulgherilor, cu acesta din urmă legându-se printr-un zid din incinta a treia de fortificaţii a Sibiului.

Turnul a fost construit în secolul al XIV-lea, de-a lungul timpului suferind mai multe reparaţii şi modificări. Forma actuală datează din secolul al XVI-lea.

Turnul Olarilor este construit din piatră și cărămidă, având la bază o formă dreptunghiulară, după care turnul se retrage la etajul intermediar, pentru a se încheia în partea superioară prin clasica porțiune ieșită în afară, susținută de console cu guri de foc între arce.

La primul și al doilea nivel se află metereze în formă de gaură de cheie, realizate în special pentru a permite executarea focului de archebuze. Partea superioară a turnului este ieșită în afară și sprijinită, la fel ca la majoritatea turnurilor sibiene, pe console.

Așezarea medievală a fost greu încercată de invazia tătarilor, la mijlocul secolului al XIII -lea. În urma acesteia, pierderile materiale și omenești au fost deosebit de însemnate, iar locul a fost aproape abandonat. Lucrările de fortificare, prin ridicarea a numeroase ziduri și turnuri de piatră și cărămidă, au fost cele care au salvat așezarea.

Aceasta a continuat să înflorească, iar totul a culminat cu declararea sa drept ‘’oraș’’ în 1366, an ce marchează și finalizarea celei de-a treia centuri de fortificație a sa.

De-a lungul acesteia din urmă se află mai multe turnuri, printre care și Turnul Olarilor. Se estimează că el a fost ridicat abia în secolul al XV -lea și consolidat un secol mai târziu. Acesta a trecut prin alte lucrări de restaurare și în perioada anilor 1967 -1972, fapt ce a contribuit cu siguranță la conservarea sa în stare bună până în zilele noastre. El se află între Turnul Dulgherilor și Turnul Archebuzierilor și Pânzarilor.

Baza turnului are formă dreptunghiulară și se îngustează în dreptul celui de-al doilea nivel. În partea de sus, elementele arhitecturale se aseamănă cu cele ale turnurilor vecine, având console cu guri de foc între arce. Acoperișul cu formă ascuțită și acoperit de țiglă finalizează construcția impunătoare.

Turnul Olarilor este construit din piatră și cărămidă, la el ca și zidurile ce îl leagă de Turnul Dulgherilor.


You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.