Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei

Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip mixt, care se află în Munții Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura. Aria naturală reprezintă o zonă cu doline, văi, canioane, stâncării și peșteri.

Izbucul Albastru al Izei este practic, o continuare a a Izvorului Bătrâna ce iese din muntele cu același nume aflat la extremitatea Moiseiului. Izvorul Albastru al Izei se află localizat pe Dealul Moiseiului și constituie o izbucnire a apelor, de unde și denumirea de izbuc, din subteranul carstic al Muntelui Bătrâna.

La izvor se poate ajunge din DN17C, de unde se pot parcurge cu mașina circa 6 km pe drum neasfaltat, greu de parcurs, apoi se urcă pe jos circa 200 m pe trepte de beton și pe podeț de lemn.

Peștera se află la 2 ore de izvor, la 1310 m altitudine și are o lungime de 2500 m.

Rezervatia este una dintre cele mai pitoresti zone ale Maramuresului si se intinde pe o suprafata de 100 ha, populata de specii rare de plante si animale. Cu o lungime totală de 2400 de metri, aceasta se întinde pe raza localităţii Săcel.

Aria naturala reprezinta o zona montana unde la intrare in Pestera Izvorul Albastru al Izei, apele paraului Magurii intra in subteranul Varfului Magurii, strapungand stancariile (printr-un canion si formand mici cascade). Calcarele ce o compun au fost datate ca fiind originare ale epocii mijlocii a paleogenului.

Intreg arealul se face remarcat prin frumusetea peisajului brazdat de-a lungul si de-a latul de afluentii de obarsie a Raului Iza, care fac ca apa sa izvorasca la suprafata sub forma unui izbuc unic ca debit si frumusete, deosebindu-se de restul izvoarelor prin culoarea verde – albastruie.

Ponorul de la intrarea in Pestera Izei este o fosta dolina impresionanta ai carei pereti stancosi sunt patrunsi de apele paraului Magurii printr-un mic canion cu cascade, de unde se nasc superbe fenomene endocarstice ce se dezvolta in calcare eocene.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.