Moara lui Mecleș

Complexul mulinologic al lui Dănilă Mecleș “Moraru” se găsește în satul Săcel de la izvoarele Izei, la șosea, în apropierea bisericii de jos. Acolo funcționează două mori pe apă (fiind singurul loc cu moară dublă din Maramureș), una cu pietre reglate pentru făina fină folosită în alimentația umană (pentru mămăligă), iar cealalmotă pentru “păsat” – făina grosieră destinată porcinelor și păsărilor de curte.

Nea Dănilă e un om slăbuț, care nu-și trădează vârsta de 60 de ani, cu un chip care cântă fericirea.

Moara familiei Mecleș este pe partea stângă a drumului principal care străbate comuna Săcel, dinspre Moisei spre Bârsana. Un fel de firmă este cățărată pe stâlpul de la poartă, pe care scrie: Moara lui Mecleș.

Treci podețul de pe Iza și te trezești în gospodăria lui Dănilă, unde se află nu doar o moară pe apă, ci și o vâltoare și un darac de lână, toate mecanismele fiind puse în mișcare de forța Izei, deviate într-un jgheab de lemn. Dănilă Mecleș a rămas ultimul morar din sat.

Primul lucru pe care-ți pică ochii este vâltoarea, o mașină de spălat primitivă care mestecă în forța apei în cădere cergi, cuverturi și țoale.

Tanti Titiana întinde pe gard câteva pături pe care tocmai le-a scos din „cuva” vâltorii și se grăbește să urce să dea drumul la apă ca să ne arate cum funcționează mașinăria.

Trage niste opritori de lemn care potolesc cascada și deviază apa pe „țeava de alimentare” a vâltorii. Apa cade spumegândă și se zbuciumă nebunește în cuva de lemn unde se pun covoarele la spălat.

Tanti Titiana expune și lăicerele țesute de ea, trăistuțe și cergi. Toate făcute de ea ca să le vândă turiștilor.

Moara de pe Iza din Săcel este moștenirea familiei Mecleș, Dănilă fiind a treia generație de morari. Datând de la mijlocul secolului al XIX-lea, moara a aparținut unor evrei, la care bunicul lui Dănilă fusese slugă. Și când au vândut moara, evreii i-au dat-o bătrânului Mecleș, mulțumiți de loialitatea și de calitățile de gospodar ale acestuia.
Complexul mulinologic al lui Dănilă Mecleș “Moraru”, aparținând acestei clase, se găsește în satul Săcel de la izvoarele Izei, la șosea, în apropierea bisericii de jos. Acolo funcționează două mori pe apă (fiind singurul loc cu moară dublă din Maramureș), una cu pietre reglate pentru făina fină folosită în alimentația umană (pentru mămăligă), iar cealaltă pentru “păsat” – făina grosieră destinată porcinelor și păsărilor de curte.

Grupul mai cuprinde și o “horincie” și două “vâltori”, una subterană, plasată sub canalul de aducțiune și utilizată rar, și o alta afară, de dimensiuni mari, destinată prelucrării cergilor noi, din care trebuie eliminat puful.

Cele mai deosebite instalații sunt, însă, cele din secțiunea “foșalăilor”, unde găsim un uluitor “leagăn” artizanal, care seamănă cu un arici blindat cu cuie care scarmănă grosier lâna, și un darac cu role, care destramă fin firele de lână, transformându-le într-un produs ușor de tors.

Toate aceste mașinării deosebite, dublate de ospitalitatea gazdelor Dănilă și Titiana Mecleș, fac din complexul mulinologic de la Săcel una dintre cele mai importante atracții turistice maramureșene.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.