Manastirea Nasterea Maicii Domnului Viseu De Sus

Prima initiativa de a se reconstrui fosta manastire pe locul numit „la manastire”, in zona Valea Scradei din localitatea Viseu de Sus, jud. Maramures a fost a parintelui I. Bolchis, care era preot slujitor in parohia Viseu de Sus III, Valea Scradei (1958-1964) .
Reconstructia propriu-zisa a manastirii a inceput insa in anul 1985, la initiativa parintelui Vasile Lutai si a credinciosilor din parohie, si a celor din orasul Viseu, Lucrarile s-au finalizat in anul 1991. Sfintirea Bisericii a avut loc in data de 13 septembrie a anului 1992, de catre Preasfintitul Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului.
In urma ultimelor cercetari, astazi se stie ca prima biserica a manastirii a fost construita de Vasile Grad in anul 1719.

Ctitorul a incetat lucrarile in jurul anului 1749, in imprejurari necunoscute. Din traditie, se spune ca aici a fost un singur vietuitor. In 1762, manastirea a fost distrusa odata cu actiunile generalului Bukow.
Intre anii 2004-2007 manastirea a avut viata de obste, fiind populata cu maici, apoi timp de 7 ani, manastirea a fost inchisa. In anul 2013, in sedinta din 10 septembrie, consiliul eparhial a hotarat ca: , , incepand cu data de 1 decembrie 2013, sa se aprobe reactivarea manastirii , , Nasterea Maicii Domnului” –Valea Scradei, din localitatea Viseu de Sus, protopopiatul Viseu, jud. Maramures, cu destinatie- calugarite”. Preasfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu-vicar a acordat atunci delegatie provizorie pentru rezolvarea problemelor duhovnicesti, administrativ-economice si gospodaresti, monahiei Teofana Ciolpan.

Monahia Teofana Ciolpan impreuna cu rasofora Paraschiva Ciolpan au venit de la Manastirea , , Izvorul Tamaduirii” din localitatea Salva, judetul Bistrita-Nasaud. In anul 2012, ele au fost detasate la manastirea , , Sfantul Ioan Evanghelistul”, localitatea Padureni, comuna Tritenii de Jos, jud. Cluj, avand responsabilitatea de a intabula terenul unde se afla biserica manastirii, pentru a se putea infiinta aici un nou asezamant monahal, ale carui origini datau din anul 1776. In luna noiembrie a anului 2013s-au definitivat actele privitoare la intabulare.
Incepand cu data de 1 decembrie a anului 2013, maicile Teofana si Paraschiva au fost transferate in Episcopia Maramuresului si Satmarului, la manastirea , , Nasterea Maicii Domnului” din localitatea Viseu de Sus.
Manastirea fiind inchisa timp de 7 ani a fost intr-un stadiu avansat de degradare. In anul 2014 s-au facut reparatii la casa monahala si s-a dotat biserica manastirii cu obiecte de cult cu ajutorul unor familii credincioase din zona. In data de 7 septembrie, in ajunul hramului, la slujba vecerniei, oficiata de catre Preasfintitul Justin Sigheteanul impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, maica Teofana Ciolpan a fost instalata ca stareta a manastirii.

In preajma sarbatorii Nasterii Maicii Domnului , s-a adus din Sfantul Munte Athos Icoana Maicii Domnului , pictata dupa originalul „Axiones Estin”, care se afla in Biserica Protaton din Careia. De asemenea s-a mai adus o icoana pictata dupa originalul, Maica Domnului Grabnic Ajutatoare” , care se afla la Manastirea Dochiaru.
Ulterior, in data de 13 octombrie a aceluiasi an, dupa slujba vecerniei, a fost oficiata slujba tunderii in monahism a rasoforei Paraschiva Ciolpan, de catre parintele arhimandrit dr. Casian Filip, eclesiarhul catedralei episcopale din Baia Mare, impreuna cu parintele protosinghel Teofan Timis, pe atunci duhovnicul manastirii , , Izvorul Tamaduirii” din localitatea Salva, judetul Bistrita-Nasaud, azi staretul manastirii de la Ciceu Corabia si parintele Chira Mihai, protopopul de Viseu, impreuna cu un sobor de preoti si credinciosi.
Avand in vedere nevoile duhovnicesti ale manastirii si a credincioÈ™ilor care participau la sfintele slujbe, pe data de 8 septembrie, 2015 cu ocazia hramului a fost instalat in calitate de duhovnic al manastirii Ieromonahul ANDREI – Roman, de catre P. C. Pr. Exarh Dr. Timotei Bel, din incredintarea Arhiepiscopului JUSTINIAN CHIRA

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.