Peștera Comăna

Rezervația naturală Peștera Comăna este situată in Munții Perșani pe Râul Comăna. Rezervația Peștera Comăna se află pe raza satului Comăna de Sus și are o suprafață de 41,562 ha; este cantonată în dolomitele triasicului mediu din muntele Peștera și este situată la sud de Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită.

Peștera Comăna constituie drumul subteran al pârâului ce își adună apele de pe platoul suspendat aflat la sud de Muntele Peștera. Peștera cuprinde un sistem de galerii dispus pe trei nivele, având o dezvoltare pe cca 2.500 m și o denivelare de 70 m.

Peștera Comăna are un sistem de galerii dispus pe trei nivele, având o dezvoltare de aproximativ 2.500 metri. Aici pot fi văzute microcristale de calcit, stalagmite, stalactite și multe alte „comori” care sunt accesibile doar persoanelor bine antrenate și echipate, și  însoțiți de unul din custozii peșterii – membru al clubului de speologie Silex Brașov.

Primul nivel fosil, duce la Sala Bradului, remarcabilă prin prezența unei stalagmite albe, imaculate, înaltă de 4,5 m, a scurgerilor parietale masive și a bazinelor cu cristale sub formă de brăduți. Acest nivel se termină în Sala Catedralei, în a cărei parte superioară s-au format coloane, stalagmite și gururi. Aici apar și primele helectite;

Al doilea nivel fosil, la care putem ajunge prin Sala Stafiei, sau prin Sala Uriașilor, îl constituie Galeria cu Excentrite (Galeria Comorilor), galerie cu lățimi de până la 14 m și înălțimi de 8 – 10 m, constituie partea cea mai bogat concreționară a peșterii.

Aici se găsesc speleoteme, numeroase stilolite, cu lungimi până la 1,5 m, translucide și cristalictite (helictite, excentrite), cu diametrul cuprins între 0,5 – 10 mm, sub formă de mănunchiuri, compuse din cristale albe, foarte contorsionate, sau sub forma unor baghete lungi de până la 13 – 15 cm, care cresc într-un plan oblic deasupra orizontalei de 450.

Tot aici apar cristale de aragonit, sub forma unor ace de 3 – 5 cm lungime, planșee suspendate, scurgeri parietale masive, coloane, stalactite și stalagmite, draperii, bazine cu coloane de calcit, etc.

Traseul până la peșteră nu este marcat în totalitate. Marcajul este prezentat printr-un punct roșu foarte greu vizibil pe anumite porțiuni de traseu.

Traseul pornește prin spatele unei proprietăți private și se merge prin râu aproximativ 20 de minute. Apoi se urmărește poteca din stânga, conform marcajelor, și începe un urcuș destul de susținut.

Date tehnice

  • Distanța totală – 2,4 km
  • Durată – 1:15 ore
  • Diferență de nivel – aproximativ 200 m
  • Marcaj – punct roșu.

Traseul până la Peștera Comăna dureaza aproximativ o  oră de unde vă recomandăm să vă parcați mașina.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.