La Zaplaz, Piatra Craiului

Spărturile în stâncă sau „Găurile de la Zăplaz” sunt amplasate pe traseul „La Lanțuri” din Piatra Craiului.

Legendele spun că acestea sunt porți care duc către o altă dimensiune. Scobiturile au apărut în urma eroziunii apei în calcarul Munților Piatra Craiului, oferind o imagine stranie dar interesantă. Se mai vehiculează că ar putea fi foste peșteri cu tavanul căzut.

Piatra Craiului mai este cunoscută popular și drept un cimitir vechi de mai bine de 150 de milioane de ani, întrucât locul în trecut era un fund de mare.

Așadar, în acest fel se face că Piatra Craiului a luat formă din ființe vii asemenea scoicilor, moluștelor, coralilor, care se pot observa și acum mai la tot pasul.

Ca să ajungeți la Zaplaz traseul montan începe din apropierea Cabanei Plaiul Foii care este marcat cu bandă roșie. Trebuie să urmați traseul care duce către Refugiul Șpirlea.

Refugiul Șpirlea.

După aproximativ 2 ore de urcuș până la refugiu, apara și traseul care duce la Vf. La Om (alt. 2238m) prin Zaplaz, La lanțuri, Refugiul Șaua Grindului.

Durata traseului este de aproximativ 5 ore dus-întors. Traseul nu prezintă dificultăți tehnice.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.