Ghid turistic Thailanda

Denumita oficial – Regatul Thailandei si situata in Asia de Sud, Thailanda ocupa o suprafata teritoriala de 513.115 km si numara o populatie de 66.720.153 (2011), cu o densitate de 132 loc./km². Speranta de viata a thailandezilor este de 71,45 ani pentru barbati si 76,33 ani pentru femei, iar limba oficiala a statului este thai.

Din punct de vedere administrativ, tara este alcatuita dintr-o metropola (capitala) si 75 de provincii, grupate in 6 regiuni importante. Sub aspectul reliefului, tara este acoperita in partea centrala de campie, strabatuta de fluviul Menam si marginita la nord si vest, de munti cu altitudini mijlocii.

Spre est, despartit de campia Menamului, se afla Podisul Korat. In afara de fluviul Mekong, care strabate partea estica a tarii, alt fluviu important, Menam, traverseaza partea centrala a tarii si acopera o suprafata de 1200 km cu o intinsa delta.

In partea de nord, Thailanda se invecineaza cu statul Myanmar si Laos, formand – Triunghiul de Aur – asa cum este denumit punctul de intalnire al celor trei state. Cel mai important oras din aceasta parte a tarii este Chiang Mai, situat intr-o zona de campie, inconjurata de munti, cu numeroase atractii turistice. Palatul regal de iarna care se gaseste aici, este unul dintre cele mai frumoase constructii din tara.

In nord- est se afla Isaan, unul dintre cele mai frumoase locuri din tara, ideal pentru drumetii. Beneficiaza de o serie de edificii culturale interesante, printre cele mai importante numarandu-se ruine ale fostelor constructii apartind civilizatiei kmer.

Regiunile centrale ale tarii, cu zona metropolitana, este cea mai importanta si aglomerata. Aici se afla capitala Bangkok, oras situat in delta fluviului Menam, la 30 km departare de golful Siam. Fosta capitala a regatului Siamului, sub regele Rama I (1782), in secolele XIX-XX, Bagkokul cunoaste o dezvoltare accelerata, devenind una dintre cele mai importante metropole ale Asiei de sud-est.

Astazi, capitala Bangkok este centrul financiar-economic si punct de convergenta important a mai multor magistrale feroviare si rutiere ale tarii, fiind si unul dintre cele mai mari porturi din Asia de sud. Totodata, important centru cultural, Bangkok, gazduieste numeroase monumente inscrise pe lista patrimoniului universal UNESCO.

Cele 300 de temple, statuia Emerald Buddha–Arun si Palatul regal sau Sala tronului – Dusit Maha Preassad, contruit la sfarsitul secolului XVIII, sunt doar cateva dintre atractiile turistice ale capitalei Thailandei.

La doar 85 km departare de Bangkok, se afla Ayutthaya, unul dintre cele mai vechi orase ale tarii, cu o istorie deosebita, unde aveti ocazia sa vizitati temple si ruine ale fostelor fortificatii ridicate in secolul XIV. Tot in regiunea centrala a tarii, puteti vizita una dintre cele mai moderne statiuni turistice situate la Hua Hin, care dispune de o plaja lunga de 3 km, cu peisaje spectaculoase. Recunoscut pentru cea mai inalta stupa din lume, orasul Nakhon Pathom, se gaseste in zona metropolitata a capitalei.

Un loc cu adevarat interesant este zona estica a Thailandei, la sud de Isaan, intre capitala si granita cu Cambodgia. Aceasta se numara printre primele destinatii turistice ale tarii, respectiv, insulele Pattaya si Ko Samet.

In sfarsit, regiunile sudice ale tarii sunt de o frumusete aparte, cu o natura luxurianta si numeroase insule transformate statiuni turistice de lux. Cel mai important oras din aceasta parte a tarii este de departe Surat Thani (Orasul Oamenilor Buni), nume dat de catre regele Rama al IV-lea. De aici, puteti ajunge, cu usurinta, in insulele situate in apropierea golfului Thailandei, Ka Samui, Ko Pha Ngan sau Ko Tao, dar si in rezervatia nationala marina – Ang Thong.

Supranumita „tara zambetelor”, datorita ospitalitatii cu care sunt primit turistii in aceste locuri, Thailanda este locul ideal unde sa va petreceti o vacanta de neuitat, unde sa va bucurati de cele mai frumoase peisaje, sa gustati din specialitatile culinare traditionale, sa cunoasteti cultura unui popor cu o istorie interesanta.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.