Ghid turistic Sri Lanka

Republica Democratica Socialista Sri Lanka este o tara insulara, situata in sudul Asiei, in Oceanul Indian. Aceasta se intinde pe o suprafata de 65.610 km², fiind a noua insula ca marime din lume, si numara o populatie de 20.238.000, cu o densitate de 298 loc/km².

Speranta de viata a o singalezilor este de 72,43 ani pentru barbati si de 79.59 ani pentru femei, iar limbile oficiale ale statului sunt singhaleza si tamil. Sub aspect administrativ, Sri Lanka se imparte 9 provincii conduse de cate un consiliu provincial si 25 districte, conduse de cate o autoritate locala – secretariat districtual – numit de guvern.

Situata in Oceanul Indial si despartita de India, prin stramtoarea Palk, pe o distanta de 50 km, statul Sri Lanka este format, in cea mai mare parte, de un platou cu inselberguri in regiunile nordice si estice si din depresiuni – asa cum sunt Kandyu sau Ratnapura, in care se gasesc plantatii intregi de ceai si orez.

In regiunea inalta din partea centrala a tarii se cultiva, alaturi de ceai, arbori de cauciuc si cocotieri. Tara este marginita de inguste fasii litorale cu lagune si plaje superbe, iar in partea central – sudica, altitudinile trec de 2000 m. Sri Lnaka este traversata de rauri reduse ca intindere, iar cel mai lung este Mahaweli Ganga, care acopera o suprafata de 331 km.

Cel mai important oras al tarii este capitala Colombo, situata in partea de sud-vest a tarii, la varsarea raului Kelany Ganga in Oceanul Indian. Cu o istorie de peste un mileniu, resedinta a fostilor regi din Ceylon, in secolele XV-XVI, teritoriul de azi al tarii a fost colonizat de portughezi, olandezi si, in cele din urma, de englezi, fiind transformat in centrul administratiei coloniale din Europa. Odata cu declararea independetei, in anul 1848, Sri Lanka cunoaste un proces de dezvoltare economica si culturala.

In Colombo se afla centrul economic si financiar al tarii, dar si sediile unor importante institutii de invatamant si cercetare, muzee si biblioteci. Orasul se mandareste cu edificii istorice deosebite precum, Templul budist Kotahena, Moscheea Davatagha sau Catedrala Wolvendaal.

Provinciile situate in centrul tarii, incearca sa-i atraga pe turisti cu locuri de o rara frumuste, asa cum este Kandy, oras situat in inima tarii, considerata capitala culturala a statului, ce face parte din patrinomiul cultural universal.

Este considerat ultimul bastion al Regatului seneghalez, unde influentele colonistilor au patruns mai putin, iar cultura traditionala continua sa renasca. Provinciile din nordul tarii, care au fost timp de trei decenii locul de desfasurare au unor conflicte militare civile, promoveaza astazi turismul bazat pe evidentierea traditiilor populatiilor indigene, asa cum se intampla la Jaffa, oras locuit de etnicii Tamil.

Jaffa este recunoscut ca fiind unul din cele mai vehi teritorii locuite din Asia de sud. De asemenea, orasul Anuradhapura, aflat tot in aceasta parte a tarii, fosta capitala a regatului, pana la inceputul XII, este cel mai bogat sit arheologic din Sri Lanka, ce conserva monumente de o valoare inestimabila.

In apropiere de Anuradhapura, se afla un alt oras istoric, Polonnaruwa, unde puteti admira palate si temple budiste, precum si ruine datand din secolul X. Putine locuri din lume ofera turistilor o combinatie atat de variata, cu peisaje de poveste, plaje superbe si o bogatie cultural – istorica aparte. Aceasta este Sri Lanka, o destinatie turistica de neuitat!

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.