Ghid turistic Saba

Cea mai mica insula din Antilele Olandeze, Saba, este dominata de muntele de vulcanic Mount Scenery, in timp restul reliefului este reprezentat de bogate zone impadurite, in special, cu arbori de mango. Saba a fost locuita in trecut de triburi de amerindieni, dar la sosirea colonistilor olandezi din insula vecina, St. Eustatius, in 1640, insula era parasita.

In timpul Reformei din Anglia, cei considerati indezirabili erau exilati aici, pentru ca incepand cu anul 1816, sa fie integrata in componenta Antilelor Olandeze. Astazi, Saba are statut de municipiu special al Olandei si masoara doar 13 km² in conditiile in care numara aproximativ 2000 de locuitori, majoritatea vorbitori de limba engleza, desi limba oficiala este olandeza.

Cu un relief preponderent stancos, insula nu beneficiaza de plajele intinse pentru care sunt renumite celelalte insule din regiunea Caraibelor, iar zona de coasta este alcatuita din formatiuni stancoase abrupte. Se pare ca malurile abrupte au stat si in calea marelui explorator Cristofor Columb care a zarit insula inca din anul 1493. In secolele XVII-XVIII, localnicii traiau din culturi agricole, plantatii de trestie de zahar, distilerii de rom si din pescuit, pentru ca in timpul secolului XVII, insula sa devina cartierul general al piratilor din Caraibe, aflati sub conducerea lui Hiram Beakes.

Frumustea acestei insule se remarca prin conservarea habitatului marin, bogat in recife coraligen si diverse specii de pesti tropicali. Urme ale lavei si izvoarele de apa calda reamintesc turistilor pasionati de scuba-diving de trasformarile vulcanice ce au dus la apartia insulei, in timp ce malurile insulei sunt gazda coloniilor de testoase. Pe langa peisajele spectaculoase, insula ofera turistilor un bogat calendar cultural, dintre care cel mai interesant este Carnavalul organizat in ultima saptamana a lunii iulie. In aceasta perioada, Saba isi asteapta vizitatorii in haine de sarbatoare, special create pentru acest eveniment plin de culoare.

Daca sunteti interesati de aspectele vietii marine, puteti participa la cursurile gratuit oferite de biologi si experti in conservarea ecosistemului. Cursurile sunt insotite de expeditii si scufundari menite sa evidentieze si mai mult importanta protejarii mediului inconjurator. In acest sens a fost creat si Parcul Acvatic Saba care invita turistii sa exploreze recifele de corali. De altfel, Fundatia de Conservare a insulei, organismul care se ocupa de intretinerea parcului marin, se poate mandri succesele inregistrate in randul turistilor prin promovarea eco-turismului.

Pe de alta parte, iubitorii muntelui se vor simti cu adevarat rasfatati in Saba, considerata una dintre cele mai frumoase peisaje montane din regiunea Caraibelor. Astfel, Mount Scenery este unul din cele patru destinatii ale insulei, renumite pentru decorurile naturale spectaculoase, in timp ce la Windwardside puteti escalada numai putin de 1000 de trepte care va conduc pana in varfulul muntelului de unde panorama asupra imprejurimilor este cu adevarat de neimaginat. In Saba e gasesc cele mai frumoase specii de orhidee salbatica pe care le-ati vazut vreodata. Desi, destinatiile montane pot fi considerate prima atractie turistica a tarii, plimbarile in natura sau sporturile acvatice, precum snorkeling sau scuba diving, raman la fel de atractive in randul vizitatorilor.

De asemenea, ar trebui sa va rezervati o zi pentru a admira cladirile vechi cu arhitectura deosebita, care expun calatorilor interesati stradele cu case de o frumusete aparte. Urme ale constructiilor ridicate in prima jumatate a secolului XVII mai pot fi admirate si astazi in regiunea de vest a Golfului Tent. Printre acestea, nu ocoliti atelierele de hand-made ale mesterilor autohtoni, ocazie unica pentru a va achizitiona suveniruri dintre cele mai speciale, in special, dantelele pentru care Saba a devenit celebra in toata lumea.

Cea mai importanta zona urbana a insulei este The Bottom, cu rol de centru administrativ, in timp ce Windewardside, Hell’s Gate sau ST. Johns sunt cele mai reprezentative zone urbane din insula. Winderwardside, in realitate un sat mai mare, situat intre Hell’s Gate si St. John, este a doua localitate ca marime din insula si unul dintre preferatele turistilor.

Chiar daca a intrat relativ recent in circuitul turistic international, insula Saba se bucura de un numar impresionant de vizitatori, atrasi fiind de peisajele spectaculoase dar si de conditiile de cazare si calendarul cultural interensant cu care localnicii incearca sa le atraga atentia. De altfel, insula este renumita pentru programele de promovare a ecoturismului, dar si pentru activitati precum scuba-diving, escaladari montane sau rute interesante pentru pasionatii de ciclism.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.