Ghid Turistic Republica Kargazstan

Republica Kargazstan (uneori scrisa Kirghizstan) este situata in Asia Centrala, se intinde pe o suprafata de 199.900 km² si numara o populatie de 4.691.000 locuitori, cu o densitate de 23.5 loc./m². Speranta de viata a locuitorilor din Kargazstan este de 65,53 ani pentru barbati si 73,64 ani pentru femei. Limbile oficiale ale statului sunt kargaza si rusa.

Din punct de vedere administrativ, tara este alcatuita din capitala si 6 regiuni. Centrul cultural si economic al tarii se gaseste in capitala Bishkek, oras situat in partea de nord a tarii, la poalele Muntilor Kirgizi, pe Raul Ciu. Alaturi de importante muzee si edificii culturale, capitala se mandreste cu Parcul Natinal Ala Archa, aflat in apropiere.

Din punct de vedere geografic, tara este acoperita de munti inalti, peste 90% din suprafata Kargazstanului se afla la peste 1000 m altitudine. Acestia apartin, in mare parte, grupului muntos Tian Shan. In sud-vestul tarii, se afla Muntii Transalai, iar zona cea mai joasa o reprezinta depresiunile premontane Ciuisk si Fergana, ultima situata in sud-vestul tarii, in bazinul raului Sidarja, fiind incadrata de Muntii Altai si Tian Shan.

Multitudinea de lanturi muntoase imparte tara in zona de nord si zona de sud. Partea de nord, caracterizata prin prin termperaturi scazute, este alcatuita din Chui, Issyk –Kul, Talas si regiunile Naryn. Partea de sud, unde clima este mai calda, este reprezentata de Jalalabad, Osh si Batken. In jumatatea de sud a tarii, acoperita de Valea Fergana, se afla o zona fertila, propice activitatilor agricole.

Diversitatea culturala si frumusetea aparte a acestei regiuni, fac din Valea Fergana o destinatie cu adevarat exotica. Lacul Issyk-Kyl este al doilea mare lac alpin din lume, cu o adancime de 663 m, este inconjurat de masivul muntos Tian Shan, care atinge inaltime de 4000 m.

In sud vestul tarii se situeaza orasul Jalalabad, un loc interesant de vizitat, daca porniti intr-o calatorie spre Valea Fergana. In partea de nord a tarii, se afla orasul Karakol, un loc pe care trebuie sa-l vedeti, daca ajungeti in apropiere de Issyk-Kul.

Pe Valea Ferganei se gaseste orasul Osh, unul dintre cele mai vechi din Kargazstan, cu o istorie veche de peste trei milenii, una dintre cele mai aglomerate regiuni ale Asiei Centrale, renumit pentru prelucrarea matasii, la inceputul evului mediu.

Gasiti aici o serie de monumente istorice si situri arheologice, printre care si Muntele Sacru al lui Sulamain-too, loc de veneratie, astazi transformat in muzeu cu colectii de arheologie, istorie si geologie, inscris pe lista patrimoniului cultural universal.

O tara enigmatica si, totodata, interesata, care se lasa descoperita putin cate putin, Kargazstanul este o destinatie pentru turistii curiosi si interesati de cultura si traditiile unui popor care se bucura de vizita oricarui turist strain care doreste sa-i cunoasca.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.