Ghid turistic India

India este cunoscuta pentru primirea strainilor, gazduirea si absorbirea lor in structurile sale existente, care capteaza si se schimba cu timpul, exprimand ideile si obiceiurile noilor sositi.

Vizitatorul contemporan va intalni aceeasi atitudine deschisa si primitoare, impreuna cu o serie fascinanta de culturi si credinte. India, care este casa hindusilor, a musulmanilor, a crestinilor, a adeptilor religiei Sikh, a adeptilor jainismului, a budistilor si a evreilor, a ideologiilor politice, de la comunisti la nationalistii hindusi, a peisajelor care variaza de la cei mai inalti munti din lume pana la coastele tropicale, are o varietate aproape nesfarsita de oameni si locuri care asteapta sa fie explorate.

Exista dovezi, inca din vechime, ale caror mari miscari de popoare de-a lungul Asiei de Sud, care uneori au inlocuit populatiile existente, iar alteori s-au integrat in randurile acestora. Popoarele din Asia de Vest si Centrala au venit in valuri masive, trecand prin defileurile din nord-vest si aducand cu ele primele notiuni ale credintei hinduse, dezvoltata intr-o religie subtila si extrem de complexa din punct de vedere filozofic.

Desi hinduismul a inceput doar recent sa aiba o influenta majora in afara subcontinentului indian, budismul, dezvoltat din hinduism, este o religie mondiala importanta. Dar India a primit si darurile islamismului, ale crestinismului, ale zoroastrianismului si, pe o scara foarte redusa, dar importanta, ale iudaismului.

In partea de sud, India se ingusteaza precum trunchiul unui elefant, pentru a se adapa din Oceanul Indian, din golful Bengal si sin Mare Arabiei. O astfel de sete este de inteles. Trei dintre cele mai mari deserturi din lume – Desertul Mexican, desertul Sahara si Desertul Arab – se intind pe aceeasi latitudine. Dar India se extinde mult la est de desertul Thar, vegetatia fiind diversa: savane, paduri tropicale, pajisti alpine si ghetari.

Pe coasta sud-vestica, in Kerala, se intind paduri tropicale luxuriante. Aici sunt lagune umbrite de cocotieri. Coasta se intinde la nord, spre Goa, cu plajele sale late si insorite, scaldate de valurile blande ale Marii Arabiei. Restul coastei este in cea mai mare parte stancoasa, ridicandu-se pana la podisuirle joase, iar apoi, mai abrupt, pana la pantele intunecate, acoperite cu paduri, ale muntilor Gatii de Vest.

Exista multe fatete diferite al Indiei: cele 28 de state ofera un numar uluitor de optiuni pentru calatorii. Printre aceste 28 de state enumeram: Delhi, Uttar Pradesh, Rajasthan, Calcuta, Bombay (Mumbai), Gujarat, Goa, Madhya Pradesh, Madras si Andhra Pradesh.

Printre cele mai importante monumente istorice din India sunt pesterile din Ellora si pesterile budiste din Ajanta, aflate in statul Maharashtra. Pesterile din Ajanta nu contin doar sculpturi, ci si fresce remarcabil de bine pastrate. Ele sunt izolate si au fost descoperite din intamplare numai in sec. al XIX-lea, ceea ce explica de ce monumentele au scapat de pradaciunile armatelor invadatoare.

Un alt obiectiv turistic din India il reprezinta Fatehpur Sikri: capitala lui Akbar. Dimineata devreme este cel mai bun moment pentru a vizita Fatehpur Sikri, aflat la 35 km de Agra. Ruinele bine pastrate ale orasului includ palatul si moscheea regala Jami Masjid, in care este inmormantat sfantul sufist Shaikh Salim Chisthti.

Unul din principalele obiective arheologice din India il reprezinta pustiul oras Hampi, capitala marelui Imperiu Vijayanagar din secolul al XIV-lea, la nord de Karnataka, pe malurile raului Tungabadhra.

Jaisalmer, pamantul printilor Bhatti, este o capitala veche, datand din anul 1156 d. Hr. apartinand statului Rajasthan. La orizont se vad chioscuri cu parapete, balcoane si terase. Frumusetea templelor jainiste (secolele XII-XV) iti taie respiratia. In oras se afla renumitele haveli-uri ale lui Salim Singh, Nathmalji si Patwas, facute din aceeasi piatra aurie de Jaisalmer. Acestea au fost pe punctul de a fi demontate si trimise in strainatate, dar au fost declarate comori nationale.

Un tur al statului Madhya Pradesh nu este complet fara o vizita la Khajuraho, in nord. In perioada dintre anii 950 si 1050 d.Hr. s-a dezvoltat arhitectura din acest catun, care nu are asemanare. Dinastia Chandela a construit aici 85 de temple. Astazi mai supravietuiesc doar 22. Templele sunt facute in asa fel incat sa conduca privirea de la nivelul solului, tot mai sus, pana la cerul spre Kailash.

Ele sunt sculptate cu multe ornamente, fiecare friza si sculptura infatisand geniul oamenilor care au realizat-o si regele care i-a inspirat in munca lor. Khajuraho a devenit celebru pentru senzualitatea sculpturilor erotice, insa acestea nu formeaza decat o mica parte din bogatia locului. Un bun moment pentru o vizita la Khajuraho este luna martie, in timpul festivalului anual de dans, care dureaza 10 zile si in timpul caruia cei mai buni interpreti de dansuri clasice din India evolueaza pe podiumul celui mai mare templu, Khandariya Mahadeva.

Muntii Kanchenjunga, aflati in statul Sikkim, reprezinta un alt obiectiv turistic demn de luat in seama.

Cea mai buna perioada pentru a vizita orasul Mysore este iarna, in special in luna octombrie, cand se sarbatoreste cu o splendoare regala festivalul diwali, in timp ce maharajahul conduce pe strazile orasului o procesiune bogata in decoruri, care include elefanti si cai, flori si tamaie.

In fiecare seara, in timpul celei de-a zecea zile a festivalului, palatul Mysore este iluminat. Imensul palat asemanator unui castel din basme, apartinand fostului maharajah Wodiyar, a fost construit la mare pret de catre un arhitect britanic, in 1912, in stil indo-sarazin. O parte din acesta inca mai constituie resedinta actualului maharajah. Interiorul este un ameste uimitor de coloane dungate, sticla colorata, usi sculptate (inclusiv una din argint masiv) si podele cu mozaic. Partile principale ale muzeului sunt deschise pentru public si includ o galerie de arta, un mic muzeu si cateva temple.

Remarcabilul turn Qatb Minar (aflat in New Delhi), cu o inaltime de 72 de metri, gravat cu versuri din Coran, merita vizitat.

La Sanchi (in Madhya Pradesh) se afla o stupa mare, care acopera relicve ale lui Gautama Buddha. Remarcabil pentru sculpturile sale excelente in piatra de culoarea mierii, Sanchi este un loc de pelerinaj pentru budisti.

Taj Mahal, aflat in Uttar Pradesh, reprezinta o insumare a elementelor arhitecturale mogule.

Cateva forturi care merita a fi vizitate sunt: Fortul Agra, aflat in Uttar Pradesh, Golconda situat in Andhra Pradesh, Fortul Gwalior (Madhya Pradesh) sau Lal Qila din New Delhi.

Parcul National Kanha si rezervatia Bandhavgar reprezinta atractiile principale ale statului Madhya Pradesh.

Palatul Orasului ramane resedinta familiei regale din Jaipur. Mai multe porti duc dinspre strazile aglomerate catre interiorul palatului, dar se recomanda intrarea in muzeu prin judecatorie, pana la Jantar Mahal, observatorul maharajahului Jai Singh. Constructia si precizia observatorului reprezentau o realizare unica pentru anul 1716.

Observatorul din New Delhi, al lui Jai Singh, l-a precedat pe acesta, iar alte trei i-au urmat: in Mathura, Ujjain si Varanasi, unde maharajahul a calatorit in calitate de guvernator de Agra. Muzeul Palatului Orasului este o incantare, avand expozitii de textile, arme, covoare, picturi si manuscrise. Muzeul Palatului Orasului din Jaipur cuprinde doua urne mari de argint, folosite de maharajahul Madho Singh pentru a transporta cu el o rezerva pentru sase luni din sfanta apa a Gangelui, la incoronarea regelui Edward al VII-lea, de la Londra, din 1901.

Muzeul Guvernului Statului din Madras (redenumit Chennai) a fost infiintat in 1846 si are sectiuni de istorie naturala si arta. Acesta gazduieste o colectie rara de sculpturi din Amaravati, Andhra Pradesh, apartinand perioadei budiste, din sec. al II-lea d.Hr. Medalioanele sculptate din calcar alb si panourile ne relateaza povestea vietii lui Buddha. Galeria de bronz are o colectie superba de obiecte din bronz Chola (sec. IX-XIII d.Hr.). Unele au abia 4 cm inaltime, iar altele au peste o jumatate de metru, toate fiind sofisticate din punct de vedere iconografic. Imaginile zeilor Siva, Durga si Ganesh dansand, precum si celebrul grup Rama Lakshman si Sita reprezinta mandria acestui muzeu.

Muzeul National de la sud de Rajpath, pe Janpath, este remarcabil pentru colectiile sale de sculptura si bijuterii indiene, pentru obiectele din bronz de Chola si pentru o galerie budista, ce cuprinde o poarta budista sculptata, din Sanchi. Deosebit de frumoasa este noua galerie de cultura adivasi, de la etajul al doilea.

Templul de Aur din Amritsar (Punjab) este cel mai sfant dintre altarele sikh si un punct de fierbinte pentru conflictele religioase si politice. In 1984 a fost asaltat de trupele guvernamentale.

Un loc potrivit pentru a incepe explorarea confluentei dintre traditie si scena contemporana pe care o intalnesc calatorii este templul Mamallapuram, situat la 50 km de madra. Aici supravietuiesc unele dintre cele mai vechi temple de piatra din India de Sud.

Mamallapuram este si acum un centru de cioplire in piatra, gazduind Scoala de Sculptura administrata de guvern. Basorelieful care infatiseaza Coborarea lui Ganga sau Penitenta lui Arjuna (exista dispute in privinta a ce anume reprezinta uriasa sculptura) abunda de viata, animalele fiind descrise viu.

Multi turisti vin in India sa caute ceva in ei insisi, un fel de calm spiritual. Inrolarea ca voluntar in orfelinatul regretatei Maica Tereza sau urmarea unui curs de ascetism intr-un adapost de pe malul unui rau sfant pot oferi experiente ce va pot schimba viata.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.