Ghid turistic Paraguay

Paraguay este o tara situata in America de Sud, facand parte dintre preferatele Americii de Sud: Brazilia, Argentina si Bolivia.

In 1524, Alejo Garcia a devenit primul european care a traversat Paraguay, cu ajutorul ghizilor Guarani. Locuitorii originari din estul Paraguay erau Guaranii semi-nomazi.
Trei ani mai tarziu, Sebastian Cabot a navigat pe raul Paraguay insa nu a gasit nici o asezare, spre deosebire de expeditia condusa de Pedro de Mendoza care a dus la intemeierea unei colonii in Sud si la inceputul unei ere de socializare uluitoare.

Populatia indiana a invadat treptat spaniolii si au adoptat mancarea, limba si obiceiurile Guaranilor astfel, de-a lungul timpului s-a nascut o societate spaniolo-guarani. Spaniolii detineau dominatia politica iar metisii au adoptat valorile culturale spaniole si aceasta colonizare a dus la crestinizarea indienilor.

Acestia au fost convinsi sa renunte la pamanturi si sa se mute in asezari teocratice unde au ajutat la construirea bisericilor si au devenit indemanatici la zidarie, sculptura si pictura insa dupa expulzarea misionarilor in 1767, asezarile s-au risipit treptat.

Paraguay si-a declarat independenta in 1811 si, in cativa ani, a ajuns sa fie condusa de Jose Gaspar Rodriguez de Francia, numit si „El Supremo”, care a promovat o politica de independenta economica, expropriind proprietarii, negutatorii si biserica. Dupa moartea sa, in 1840, succesorul sau Antonio Lopez a pus capat izolarii si a inceput procesul de modernizare.

Din pacate, fiul sau a pornit un razboi catastrofal (Razboiul Aliantei Triple 1864-1870) impotriva Argentinei, Uruguay si Braziliei, in urma caruia Paraguay pierduse peste 150.000 km2 din teritoriu si aproape un sfert din populatie.

Un scurt razboi civil, in 1949, a adus la putere partidul Colorado iar printr-o lovitura de stat, generalul Alfredo Stroessner a devenit presedinte, ramanand la putere 35 de ani, folosindu-se de tortura, crima si alegeri false, insa a fost rasturnat in 1989, iar succesorul sau a inlaturat cenzura, a legalizat partidele de opozitie si a eliberat prizonierii politici. Unicitatea acestui tinut consta in faptul ca a rezistat devastarii culturale aduse de conquistadorii spanioli si a pastrat cultura nativa pre-columbiana.

De cand a devenit republica in 1811, o serie de dictaturi a marcat progresul natiunii, insa, astazi, Paraguay se bucura de o democratie pasnica si prosperitate datorata agriculturii.

Puteti explora capitala Asuncion, planificata dupa sistemul colonial spaniol cu multe parcuri si piatete si pe calea spre malul apei veti intalni partea cea mai veche a orasului cu o zona de diversitate arhitecturala.

Mergeti in Parque Carlos Antonio Lopez pentru a vedea capitala de la inaltime si Gradina botanica care se afla pe un teren apartinand familiei Lopez, pe raul Paraguay. De-a lungul acestui traseu veti vedea o multime de cladiri religioase, printre care si Catedrala Metropolitana.

Descoperiti cele sapte sate ramase de pe timpul “Companiei lui Iisus” de cand s-a convertit populatia Guarani la Crestinism in secolul al XVI-lea, satele din Jesus de Taravangue si Trinidad de Parana care se afla pe lista de patrimoniu mondial UNESCO.

La 326 km de capitala, se afla Ciudad del Este, cu cascade magnifice, care, impreuna cu orasele si districtele de Hernandarias si Franco Presidente, fac o zona metropolitana numita Gran Ciudad del Este.

Iubitorii de viata salbatica mai pot vizita rezervatiile biologice din Itabo, Lomoy si Tati Yupi sau padurile protejate din Mbaracayu si Nacunday, unde locuiesc peste 600 de specii de pasari si peste 200 de specii de mamifere.

Vizitati una dintre cele sapte minuni ale lumii, Barajul Itaipu, cel mai mare complex hidroelectric din lume. Numele „Itaipu” a fost luat de la o insula care a existat langa santier, in limba Guarani inseamna „piatra de sondare”. Rezervorul de apa ofera un ecosistem pentru animale salbatice si pasari, iar turisti pot pescui, face drumetii si sporturi nautice.

Cascadele Iguaçu ,un sir de Cascade ce se revarsa peste o “semiluna” de faleze intr-un defileu ingust, au o splendoare deosebita, datorita zecilor de curcubee ce schiteaza un balet pitoresc in atmosfera incetosata prin care se strecoara razele soarelui. Primul european care a descoperit aceasta oaza de frumusete a fost exploratorul spaniol Alvar Nunez Cabeza de Vaca, in 1541, si a numit-o Salto de Santa Maria, Cascada Sfintei Maria.

In scurt timp, cascada a devenit cunoscuta, insa, sub numele de Iguaçu, pe care i l-au dat locuitorii din regiune, populatia Guarani, si care inseamna “Apa cea Mare“.

Cataracta Uniunii, cea mai inalta dintre cascadele Iguaçu, se revarsa intr-un abis specatculos numit Gatlejul Diavolului, sapat de-a lungul unei falii geologice, iar la capatul sau albia coteste in unghiuri aproape drepte, inainte de a se uni.

Muschi, liane si bromelii decoreaza copacii, iar papagalii cu penaj viu colorat si sute de specii de fluturi zboara prin frunzisul acestora, nuantele lor stralucitoare se armonizeaza cu miile de orhidee salbatice.

Exista zeci de ferme in intreaga tara, unde vizitatorii pot obtine un gust al vietii rurale, se pot plimba cu cowboy, pot face tururi in frumoasele carute sau se pot relaxa alaturi de localnici la o bautura.

Specialitatile nationale sunt Chipas (paine de porumb cu oua si branza), Sopa paraguaya (supa cu porumb, branza, lapte si ceapa), Soo-yosopy (o supa cu faina de porumb si carne de vita tocata) si Surubi (un peste care se gaseste in Parana). Bauturile specifice sunt Cana (distilata din zahar si miere), Mosto (suc din trestie de zahar) si Yerba mate (un ceai din frunze uscate si tulpinite din copacul Yerba mate).

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.