Ghid turistic Fiji

Republica Fiji este un arhipelag ce reuneste peste 300 de insule situate in sudul Oceanului Pacific, fiecare in parte oferind turistilor decoruri unice, de la lagune scaldate de cea mai cristalina apa, la plaje cu palmieri uriasi si insule marginite de recife de corali sau altele acoperite de paduri tropicale, destinatii ideale pentru turistii dornici sa se aventureze in zone montane unde, pe alocuri, se intalnesc sate rasfirate.

Vegetatia luxurianta este cu adevarat impresionanta, avand in vedere ca padurile tropicale ocupa jumatate din suprafata tarii. Majoritatea insulelor gazduiesc intinse paduri de cocotieri dar si arbori de pandanus si mangrove. Insulele Fiji sunt renumite si pentru masivele recife de corali, locuri ideale pentru pasionatii de scuba diving si snorkeling, asa cum sunt cele de la Kadavu sau Taveuni, in timp ce insula Viti Levu este frecventata in special de practicantii de surfing. Insulele reprezinta combinatia perfecta intre mai multe culturi, fiind situate la puctul de intalnire intre Malanezia (in vest) si Peloponezia (in est), un mix cultural ce se reflecta in viata de zi cu zi a localnicilor.

Insulele s-au format in urma unor activitati vulcanice ce au o vechime de peste 150 milioane de ani. Astazi, vulcani activi se mai intalnesc doar pe insulele Vanua Levu si Taveuni, cele mai importante insule ale arhipelagului, unde este concentrata mai bine de trei sferturi din numarul total al populatiei tarii care atinge cifra de un milion, in conditiile in care suprafata totala a insulelor insumeaza 18.247 km².

Se pare ca primii locuitorii ai insulei au fost triburile lapita, asimilati de valurile de populatii sosite aici din sud-estul Asiei, prin Peninsula Malaneziana. Primii europeni care au descoperit insulele au fost exploratorii olandezi, la mijlocul seclului XVII, urmati de englezi in anul 1789. Odata cu sosirea primilor misionari crestini, in insule au disparut practicile canibale, pentru ca in anul 1854, crestinismul sa fie acceptat la scara larga. Desi devine colonie britanica in anul 1874, autoritatile engleze au pastrat structurile politico-administrative locale si au incurajat imigrarea muncitorilor veniti din India, pentru a suplini lipsa mainii de lucru necesara pe plantatiile de zahar. Astazi, Fiji se numara printre statele cu cea mai stabila si diversa economie din regiunea Pacificului, bazata, in special, pe intinsele resurse forestiere si minerale, dar pe turism. Limba oficiala este engleza, dar sunt folosite la scara larga dialecte locale, cunoscute sub numele de fijian, folosit de indigenii fijieni, in timp ce indienii, folosesc un dialect propriu, denumit fiji-hindi.

Cel mai important centru urban al arhipelagului se gaseste la Suva, oras situat in regiunea sud-estica a insulei Viti-Levu. Fost centru admistrativ al coloniilor engleze din Fiji, incepanad cu anul 1870, odata cu obtinerea independentei (1970) devine capitala Republicii Fiji. Orasul gazduieste unul dintre cele mai importante porturi din Pacific, fiind si principalul centru economic al tarii. Aici functioneaza si cateva institutii de cercetare dar si muzee interesante, precum cel de Istorie si Etnografie, dar si numeroase parcuri si o frumoasa Gradina botanica.

Si daca tot am amintit de gradini uimitoare, Parcul National Koroyanitu este o destinatie ce nu poate lipsi din itinerariul vostru de vacanta. O vizita in satul Navala se va dovedi o experienta unica, avand in vedere ca e situat intr-un peisaj montan de o rara frumusete, unde majoritatea caselor sunt construite intr-o maniera traditionala, care foloseste ca materie prima bambusul. O experienta unica se poate dovedi o vizita in insula Rotuma, un loc ce va va fermeca din primul moment, atat prin peisajele spectaculoase dar si datorita siturilor arheolorgice si a satelor care pastreaza inca modul de viata traditional.

Daca va doriti o vacanta linistita, departe de agitatia urbana, unde doar valurile si briza marii sa va tulbure linistea, nu ezitati sa vizitati insula Yasawa, in timp ce Mamanuca este o insula frecventata de pasionatii sporturilor de apa. O atractie unica o reprezinta dunele de nisip de la Sigatoka. Tot un spectacol al naturii poate fi considerat si Lacul Navua, unde puteti sa va bronzati si pentru mai multa adrenalina puteti participa la cursele de rafting.

Insulele Fiji pot fi considerate, fara exagerare, un adevarat paradis. Nesfarsitele plaje, acoperite cu nisip stralucitor, unele neexplorate inca, alaturi de zambetul cu care localnicii va intampina in orice moment, vor impresiona si cel mai pretentios turist. Numeroasele resorturi turistice, multe amenajate in decoruri naturale de vis, sunt locurile ideale unde sa va relaxati, dupa ce v-ati petrecut ziua explorand rute montane inedite intr-unul din numeroasele parcuri nationale.

Talentul artistic al localnicilor il puteti imita doar daca alegeti sa vedeti cu ochii vostri cum se lucreaza palariile, evantaiele dar si obiectele de podoaba in atelierele de artizanate, fara a uita centrele de olarit in care sunt fabricate recipientele pentru medicamentele traditionale carora localnicii le atribuie efecte dintre cele mai miraculoase. Nicio vacanta in Fiji nu este completa fara o sesiune de dansuri si muzica traditionala kava. In doar cateva cuvinte, Fiji reprezinta cea mai diversa si interesanta destinatie turistica din sudul Pacificului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.