Ghid turistic Hong Kong

Hong Kong este una dintre cele doua regiuni cu statut special ale Chinei, alaturi de Macao, intinzandu-se pe o suprafata de doar 1.092 km², cu o populatie de 7.071.576 locuitori si o densitate de 6696.5 loc/km², fiind una dintre cele mai aglomerate zone de pe glob.

Speranta de viata a locuitorilor de aici este de 86,7 ani, situandu-i in topul populatiilor longevive de pe mapamond. Hong Kong este una dintre multele insule care formeaza regiunea cunoscuta sub denumirea generica de Hong Kong, situate in Asia de est, in vecinatatea Deltei Raului Pearl si la sud de Marea Chinei.

Desi nu este cea mai intinsa, din punct de vedere al suprafetei teritoriului, centrul financiar, politic, cultural si comercial se gaseste la Hong Kong, fiind considerata cea mai bogata si moderna dintre insulele care alcatuiesc acesta regiune. Multitudinea de cladiri – zgarie nori – se intind pana la Portul Victoria. Insula Hong Kong a fost colonizata de englezi (1898-1999), iar urme ale vechilor colonisti se mai pot observa si astazi. Portul Victoria este renumit in intreaga lume pentru imaginile panoramice nocturne, in special, inspre Hong Kong. Pentru o panorama de vis mergeti pe Peak Tower, situat pe Victoria Peak.

Victoria, capitala fostilor colonisti, a fost redenumita, astazi, Centrul. Aici se afla sediile organismelor guvernamentale, resedinta guvernatorului regiunii (Bow Tie) si a Consiliul legislativ, iar limbile oficiale sunt chineza si engleza. Hong Kong este un important reper de comunicatii al Asiei de Est care face legatura cu numeroase capitale de pe glob. Desi, din punct de vedere legal, este parte componenta a Chinei, Hong Kong beneficiaza de un grad ridicat de autonomie. Are o constitutie proprie, un sistem legislativ propriu si moneda proprie.

Partea sudica a insulei este o zona rezidentiala, cu vile impresionante si apartamente scumpe, care ofera o panorama superba asupra Marii Chinei. Cea mai frumoasa plaja, Repulse Bay, mereu aglomerata cu turisti, este considerata o zona mai linistita comparativ cu cartierele din zona portuara. In nord, atrage atentia calatorilor Wan Chai, cartier cosmopolit, cel mai important centru de conservare a culturii si traditiilor chineze din Hong Kong.

Renumite centre culturale internationale isi au sediile aici. In apropiere, se gaseste Causeway Bay, un fel de Fifth Avenue al Asiei, artera cu magazine de lux si buticuri exclusiviste, precum si hoteluri si restaurante cu multe stele. In partea de nord a insulei Hong Kong, se afla peninsula Kowloon, cu 2.1 milioane de locuitori, este deosebit de aglomerata.

Turistii veniti la Kowloon, viziteaza si Tsim Sha Rsui, care ofera optiuni de cazare de la spatii de camping pana la hoteluri de lux. Iar zona litorala a marii din Tsim Sha Rsui este populata, in special, de turistii pasionati de fotografie. Panorama asupra zonei centrale a Hong Kongului, pana dincolo de Portul Victoria, este cu adevarat superba. Regiunea Mong Kok, situata intre districtul Yau Tsim Mond si Peninsula Kowloon, este interesanta prin numeroasele magazine ingramadite pe mai putin de 1 km², dar si prin caracterul eclectic al cladirilor.

Teritoriile de la nord de Kowloon, cunoscute sub numele de Noile Teritorii sunt, de fapt, cele ocupate de colonistii englezi in 1898. Chiar daca nu se situeaza in topul preferintelor turistilor, peisajul merita, cu siguranta, o vizita, iar transportul in comun si taxiurile fac ca drumul pana aici se se realizeze cu usurinta. Insula Lantau, cea mai mare insula din Hong Kong, este situata la gura Raului Pearl. Este de o frumusete aparte, cu peisaje idilice si zone de distractie si relaxare, precum Disneyland, unde se poate ajunge cu telefericul (Ngong Ping) din Hong Kong.

De asemenea, insula Lamma, recunoscuta pentru preparatele culinare pe baza de fructe de mare, contrasteaza cu metropola Hong Kong, prin atmosfera linistita ce imbie la relaxare si odihna. Aici limita de inaltime a constructiilor nu depaseste trei etaje si zonele deschise traficului rutier sunt foarte putine, fiind incurajate calatoriile cu bicicleta si mersul pe jos. Poate tocmai din aceste motive este considerat un fel de paradis al artistilor si muzicienilor.

Si, nu in ultimul rand, micuta insula Cheung Chau, refugiu al piratilor, in trecut, astazi este preferata al turistilor pasionati de sporturi nautice. Aici se afla Pak Tai, unul dintre cele mai vechi temple din Hong Kong (1783).

Interesant, naucitor si atractiv, asa poate fi descris in cateva cuvinte Hong Kong. Situat intr-un peisaj natural aparte, beneficiaza de toate avantajele unei vieti moderne si vibrante, alaturi de edificii istorice importante, este locul unde se imbina in mod fericit culturi si traditii diferite, intr-o maniera exotica.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.