Ghid turistic Australia

Singurul stat din lume care ocupă un întreg continent, cu o suprafață de 7.617.930 km², Australia are o istorie milenară, iar la sosirea primilor europeni, in secolul XVIII, teritoriul era locuit de aproximativ 500 de triburi indigene, vanatori si culegatori. Sosirea europenilor a insemnat, in realitate, inceputul sfarsitului pentru populatiile indigene, avand in vedere ca in doar trei decenii numarul acestora se redusese de la 350.000 la 250.000. Pana la colonizarea europenilor, continentul fusese vizitat de exploratori celebri ai Evului mediu, dar solul arid si situarea geografica periferica, precum si lipsa resurselor aurifere, au redus interesul marilor imperii pentru acest teritoriu.

James Cook este cel care ajunge in regiunea de coasta in 1770 si revendica teritoriul in numele coroanei engleze, sub numele de New South Wales, pentru ca primele asezari europene ridicate aici (1788) sa fie destinate condamnatilor exilati aici din Anglia (160.000 de oameni). Colonizarea cu civili incepe abia dupa 1820, odata cu aparita pastoritului, ocazie cu care iau nastere coloniile Tasmania, Western Aurtralia, South Australia, Victoria si Queensland. Incepand cu a doua jumatate a secolul XIX, Australia isi deschide portile unor impresionante valuri de imigranti, conditii in care noile formatiuni statale isi unesc fortele si formeaza Commonwealth of Australia in anul 1901. Incepand cu aceasta data, coloniile primesc statutul de dominion al Coroanei britanice. Politica liberala, acordarea dreptului la vot tuturor cetatenilor, inclusiv femeilor, promulgarea invatamantul gratuit si obligatoriu, toate au facut ca statul evolueaze rapid, iar pe durata secolului XX, stabilitatea sociala si economica au continuat, in conditiile in care urbanizarea si diversificarea serviciilor sociale s-au extins, situand Australia in topul primelor state ale lumii in ce priveste venitul pe cap de locuitor.

Situata pe locul sase in lume ca suprafata teritoriala, cel mai mic dintre continente, Australia reuneste, pe langa continentul omonim, insula Tasmania si alte cateva insule de mici dimensiuni, avand ca vecini Indonezia si Timorul de Est, in nord, insulele Solomon in nord–est si Noua Zeelanda in sud-est. Astazi, Australia este un stat federal, ce cuprinde sase state si doua teritorii cu statut special, Teritoriul de Nord si Teritoriul Capitalei. Ultimele legaturi de dependenta fata de Coroana britanica au fost anulate in anul 1986, desi regina Marii Britanii este recunoscuta in continuare ca sef al statului. In plan local, statul este condus de un guvernator general, Senatul si Camera Reprezentantilor. Puterea executiva este exercitata de guvernatorul general, ajutat de primul ministru si cabinetul sau. Fiecare dintre cele sase state sunt conduse de cate un guvernator asistat de un guvern local, condus de un prim ministru. Desi se bucura de o larga autonomie, guvernele locale se supun unor anumite prerogative si se afla sub jurisdictia guvernului federal. Cu o populatie ce se apropie de 23 de milioane de locuitori, unde speranta de viata atinge 80 ani pentru barbati si 84 de ani pentru femei, Australia se situeaza in topul tarilor cele mai industrializate ale lumii.

Tara dispune de un relief diversificat, cu zonele litorale dominate de golfurile Hawkesbury si Port Jackson, in timp ce in nord-estul tarii se afla ceea mai mare barierea de corali din lume, una dintre primele destinatii turistice ale tarii. Zonele de campie si podis ocupa teritorii intinse, in vest remarcandu-se Marele Podis Vestic, in timp ce zonele centrale sunt dominate de suprafete desertice (Marele Desert Victoria, Desertul Gibson si Marele Desert de nisip). Tempraturile variaza de la o regiune la alta, de la clima tropicala si subtropicala la una specific oceanica in insula Tasmania. Australia este o destinatie turistica unica, prin faptul ca numai aici aveti sansa sa observati specii de flora si fauna unice, printre care cateva sute de specii de eucalipt, dar si canguri, simbolul national al tarii, ursii kuala sau cainii dingo. Zona de litoral abunda in paduri tropicale, in timp ce regiunile centrale ale tarii sunt dominate de o vegetatie specifica desertului. Pentru protejarea speciilor unice de flora si fauna au fost amenajate la nivel national 7 rezervatii ale biosferei si 200 de parcuri si rezervatii nationale.

Principalul centrul economic politic si administrativ al tarii se afla la Canberra, capitala tarii incepand cu anul 1909. Orasul, proiectat de arhitectul american J.B. Griffin, se gaseste la confluenta raurilor Molongo si Murrumbidgee. Una dintre cele mai mari zone urbane de pe continent, Canberra este gazda unor renumite institutii de cultura, muzee si edificii istorice precum Biserica St. John, construita la mijlocul seocului XIX. Capitala statului New South Wales si cel mai mare oras al tarii, Sydney, se numara primele destinatii turistice ale tarii, supranumita „Orasul de smarald”, cu ale sale constructii unice, precum cladirea operei, Harbour Bridge sau Turnul Sydney, inalt de 300 m, dar si numeroase muzee si edificii culturale, reuseste sa va cucereasca inca din primul moment. Decorul natural este intregit de lantul muntilor Blue Montains, situati in vecinatatea capitalei, unde puteti explora atat paduri tropicale cat si zone aride, cu dune de nisip. Punctul central al muntilor il reprezinta Katoomba, un loc aproape mitic, unde puteti surprinde peisaje dintre cele mai interesante. In zona de coasta veti descoperi plaje minunate, in timp ce orasele Ballina si Yamba, situate in apropiere, sunt ideale pentru excursii la pescuit sau picnicuri alaturi de familie. Aceia dintre voi care preferati sporturile pe apa, va veti simti in largul vostru odata ajunsi in Golful Byron, aflat in apropierea regiunii de nord a coastei, totodata, un loc potrivit pentru a surprinde migratia balenelor. Si daca tot ati ales sa va petreceti vacanta in aceasta parte a tarii, nu ratati o vizita Farul Cape Byron, un alt punct de atractie turistic, care ofera panorame spectaculoase asupra imprejurimilor.

Coasta de est a Australiei este renumita pentru litoralul superb, in timp ce orasul Forster, situat aici, este frecventat de turistii care doresc sa porneasca in expeditii spre Lacul Wallis. Sub denumirea de Northen Territory sau ”outback” sunt cunoscute regiunile intinse, aride, in mod obisnuit situate in afara zonelor urbane. De alfel, nici o vacanta in Australia nu este considerata completa daca nu ati petrecut cateva zile la Alice Springs, Kakadu sau Ayers Rock, acestea fiind doar cateva dintre cele mai renumite outback-uri. E drept ca, aceste destinatii sunt mai potrivite turististilor dornici de aventura, mai ales ca trebuie sa fiti echipati corespunzator cand va decideti sa va petreceti concediul in aceasta parte a tarii. Pe de alta parte, cei ce interactioneaza bine cu natura, nu trebuie sa piarda din vedere regiunile din South Australia, un teritoriu renumit pentru decorurile naturale minunate, dar si pentru numeroasele si rafinatele sortimente de vin. Odata ajunsi aici, nu ar trebui sa ratati o excursie pe Lacul Eyre sau pe fluviul Murray. Cele mai impresionante creatii ale naturii se gasesc in aceasta parte a tarii, fie ca vorbim de Muntele Uluru sau de Marea Bariera de corali.

O destinatie nu mai putin interesanta este insula Tasmania, traversata de o clima mai rece comparativ cu temperaturile de pe continent. Peisaje naturale spectaculoase, o fauna diversa, precum si cateva localitati de mici dimenisiuni, sunt doar cateva argumente care are trebui sa va convinga sa va petreceti vacanta aici. Centrul insulei este dominat de River Run, leaganul unei intregi civilizatii. Pe de alta parte, statul Victoria ofera atat de mult pe un spatiu relativ restrans. Aici puteti sa va testati limitele in aventuri alpine sau pur si simplu sa va relaxati la plaja. Diversitatea peisajelor si multitudinea de atractii istorice sunt doar cateva dintre motivele pentru care se numara printre destinatiile preferate de turistii din intreaga lume. Din itinerariul vostru, nu poate lipsi vizitarea capitalei Melbourne, unul dintre cele mai cosmopolite si multiculturale centre urbane din tara. La doar o ora si jumatate departare de capitala, se afla orasul Bendigo, renumit pentru valoroasele mine de aur.

Cel mai mare stat de pe continent este Western Australia, cu numeroase atractii turistice, printre care cele mai reprezentative sunt Raul Margaret, Kimberly Coast, Monkey Mia sau regiunea Carnavon, dar si centre urbane importante, precum Perth sau Broome. Combinatia ideala intre frumuseatea naturii, diversitatea speciilor de animale, precum si ospitalitatea localnicilor, situeaza Australia in topul preferintelor turistilor de pe intreg mapamondul. Un teritoriu vast, cu regiuni ce asteapta sa fie explorate, cu peisaje unice, plante exotice dintre cele mai colorate, toate nu fac decat sa intregeasca aceste tablou de vacanta, care se va dovedi o experienta de neuitat pentru fiecare dintre voi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.