Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108–110.

În perioada sa de glorie Cetatea Sarmizegetusa era incercuita de ziduri cu o lungime de 500 x 600 de metri si o suprafata de 33 hectare, cu 80 de hectare de oras in afara zidului.

Pe teritoriul unde astazi exista localitatea Sarmizegetusa din Hunedoara romanii au construit in urma cu mai bine de 2.000 de ani o cetate infloritoare, cu vile rustice, ferme romane, bai termale, locuinte si numeroase alte cladiri ale caror ruine sunt inca descoperite periodic in urma cercetarilor.

Sarmizegetusa a fost singura colonie romana fondata de imparatul Traian si se estimeaza ca doar 5% din ruinele acesteia au fost descoperite pana in momentul actual.

Ca oras colonie, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost mereu un spatiu privilegiat, primind inclusiv “ius italicum”, o serie de drepturi si privilegii onorifice ce o deosebeau de alte astfel de colonii de pe teritoriul marelui imperiu roman.

In perioada sa infloritoare in care se afla sub guvernarea lui Decimus Terentius Scaurianus, Ulpia Traiana Sarmizegetusa se intindea cu tot cu teritoriul adiacent de la Zlatna din Muntii Apuseni pana la Dunare, controland astfel o parte importanta din comertul din zona, inclusiv traficul pe Dunare, mineritul din Apuseni si agricultura de pe valea Muresului.

Complexe termale, magazine (“taberna”), birouri, un „horreum” (depozit pentru cereale), piața de animale (“forum boarium”), piața de pește (“forum piscatorium”), dar și piața de ulei (“forum oleatorium”), clădiri cu mai multe etaje, astăzi ruinate (la Roma clădirile atingeau o înălțime chiar și de 30 de metri!), porți monumentale, statui din bronz aurit sau din marmură ale celor mai importanți împărați pe care îi avusese imperiul, un tribunal, o carcera, folosită drept încăpere pentru arestul preventiv, curia romană, dar și camerele-tezaur ale orașului numite “aeraria”, toate așteaptă să fie descoperite, admirate sau văzute cu ochii minții, de vizitatorul aflat în trecere prin încântătoarea Țară a Hațegului, mica Elveție transilvană!

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.