Pestera Hodobana

Situata in Muntii Bihor din Carpatii Occidentali, pe versantul stang al paraului Hodobana, care este un afluent al paraului Sohodol, Pestera Hodobana este o pestera activa, de mari dimensiuni.

Descoperita in anul 1979, aceasta pestera este considerata un mister pentru speologia romaneasca. Pestera are o singura intrare ingusta si o retea foarte complicata de galerii.Pestera Hodobana

Speologii au descoperit aici o galerie de intrare de 25 de metri, iar apoi, dupa sute de metri, o stramtoare in Galeria Coralitelor.

Initial au fost descoperite: Sala Dante, Marile Meandre si Sala Mamut. Ulterior s-a descoperit un sistem de galerii polietajat ce continua Marele Rau, care dupa 860 de metri se sfarseste int-o cascada inalta de 20 de metri, aflata in Sala Finala.

Fauna este reprezentata de exemplare ca Myotis myotis (liliacul comun) si Limonia nubeculoasa.

Intrucat are un traseu dificil, Pestera Hodobana poate fi parcursa doar de cei foarte bine antrenati si cu echipament adecvat.

In urma mai multor expeditii de explorare, pestera a devenit a treia mare cavitate din tara ca dezvoltare, detinand un adevarat record mondial ca ritm de exploatare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.