Castelul Arcalia

Complexul de la Arcalia este format din Castelul Bethlen, parcul dendrologic și cele 3 clădiri care aparțin Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este, de asemenea și cel mai cunoscut din Județul Bistrița-Năsăud.

În jurul castelului, azi, se găsește și parcul dendrologic cel mai cunoscut din zonă – Parcul Arcalia. Demn de o familie nobiliară, parcul are suprafață totală de peste 16 hectare și se mândrește cu peste 150 de specii de copaci. Și dacă, avem un castel de poveste, parcul ce-l împrejmuiește  e musai să-i fie asemenea.

Aleile și potecile sunt mărginite de arbuști sau de copaci care formează adevărate culoare sau labirinturi. Printre ele florile viu colorate dau culoare tabloului.

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean. Găzduit de comuna Șieu-Măgheruș, aparține face parte dintr-un ansamblu împreună cu alte monumente istorice din satul Arcalia.

În preajma acestuia se află un parc dendrologic, la fel de faimos precum castelul. Are peste 150 de specii de copaci, la fel ca numărul anilor de când datează construcția, și se întinde pe circa 16 hectare. A aparținut unei familii maghiare de grofi și a fost clădit la cererea și vrerea contelui Bethlen Balázs, undeva pe la mijlocul secolului al XIX-lea.

E singurul castel transilvănean unde se regăsește stilul mauro-bizantin, întâlnit de obicei la vechile biserici din perioada Imperiului Bizantin. Deși este naționalizat și are alte destinații decât cea inițială, totuși soarta i-a fost prietenă.

În cele din urmă ajunge în mâinile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, din 1963 și este folosit ca Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, plus loc de practică de vară pentru studenţi. Atzel Ferenc susține că e moștenitorul acestui castel și a vrut să și-l revendice dând în judecată universitatea în 2009. Însă nu a reușit să-și dovedească descendența directă a contelui Bethlen, ceea ce i-a împiedicat fixarea unui proces.

Din păcate, pentru că este într-o stare de deteriorare destul de puternică nu se poate vizita.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.