Mănăstirea Sf. ILIE Nuseni

Manastirea Nuseni este un asezamant monahal otodox situat in comuna Nuseni din judetul Bistrita-Nasaud. Manastirea Nuseni, ce poarta hramul Sfantul Ilie, este un important loc de pelerinaj pentru tot mai multe persoane din Bistrita-Nasaud, dar si din judetele limitrofe (Cluj, Mures, Maramures etc.).

Initiativa infiintarii unui asezamant monahal de calugari pe aceste meleaguri i-a apartinut preotului paroh Marius Avram, sustinut de credinciosii ortodocsi din satele comunei, in frunte cu preotii din parohiile Malin- Vasile Malinas, Feleac – Vasile Herteli, Beudiu si filia Vita – Vasile Macarie.

Acestora li s-au alaturat si credinciosii reformati din parohiile Nuseni si Malin, avandu-i ca preoti pe Dama Humy si Samuel. Biserica din caramida, cu hramul Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul, a fost constuita in anul 1998.

Extrem de iubita de credinciosi si frecventata de enoriasi din toata tara, Manastirea Sfantul Ilie din Nuseni a avut inca de la inceput probleme cu drumul de acces, fiind izolata pe un deal. Incepand cu anul 2009 drumul comunal catre Manastirea Nuseni a fost asfaltat, accesul in incinta asezamantului monahal puatandu-se face cu autoturismul.

In anul 2012, cu ocazia praznuirii hramului acestei vetre monahale care il are ca ocrotitor pe Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul (20 iulie), au fost aduse de la Manastirea Halmyris din judetul Tulcea si asezate spre cinstire si inchinare, moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion.

Desi este o vatra monahala tanara, Manastirea Nuseni se profileaza ca un important loc de pelerinaj pentru credinciosii din zona Bistritei Ardelene, desfasurand totodata o activitate misionara remarcabila.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.