Schitul Topolog – Înălțarea Sfintei Cruci

Schitul Topolog, cunoscut si ca „Schitul Inaltarea Sfintei Cruci”, este amplasat, din punct de vedere geografic, in podisul Topolog, la numai 3,5 kilometri distanta de comuna Topolog. La aceasta se ajunge din soseaua nationala ce leaga orasele Bucuresti si Tulcea.

Schitul se alfa la 49 de kilometri sud-vest de Tulcea, accesul facandu-se pe Drumul National 22A. Din localitatea Harsova, accesul se face pe Drumul National 22A, spre nord-vest, cam 54 de kilometri pana la manastire.

In schitul de la Topolog vietuiesc cinci maici, in viata de obste. Pe langa Inaltarea Sfintei Cruci, schitul mai are si un al doilea hram, anume pe Sfantul Vasile cel Mare. Schitul Topolog este ctitorit de parintele Vasile Vilcu, paroh al Bisericii Sfantul Dumitru, din Topolog. Schitul a fost zidit intre anii 2001-2002, pe un teren apartinand familiei preotului.

Biserica schitului a fost ridicata in anul 2000, in cinstea Sfintei Cruci care s-a aflat incrustata intr-un trunchi de copac, in padurea Topolog, la aproximativ 50 de metri distanta de locul pe care ulterior s-a zidit biserica.

Taiarea acestui copac, in luna decembrie, anul 1992, si ducerea lui la locul destinat au fost insotite de o serie de minuni: o greutate neobisnuita a lemnului, caderea lui in mod repetat din remorca, oprirea tractorului, inexplicabila din punct de vedere tehnic, cat si altele asemenea.

In luna martie a anului 1993, un locuitor al satului Fagarasu Nou, care participase la taierea copacului, a reusit, dupa nenumarate incercari, sa despice bucata de lemn in care s-a aflat incrustata Sfanta Cruce. Timp de trei zile, acest lemn binecuvantat a izvorat picaturi de mir si, datorita credintei celor care au cerut vindecare, el s-a arata facator de minuni si tamaduitor.

Cele doua bucati de lemn, in care s-a aflat Sfanta Cruce, au fost asezate, spre inchinare, in biserica parohiala din Fagarasu Nou, unde au stat pana in anul 2001. Din acest an, racla cu Sfanta Cruce a fost asezata in paraclisul construit in apropierea locului de unde a fost taiat trunchiul de copac, paraclis ce va deveni biserica schitului Topolog.

Potrivti pisaniei bisericutei, sfantul locas a fost sfintit in vara anului 2002, de catre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, punandu-i-se drept hram „Inaltarea Sfintei Cruci”. Acesta a fost folosit ca paraclis, in care se oficiau slujbe pentru sateni, pana in anul 2005. Constructia bisericii a putut fi finalizata cu ajutorul donatiilor credinciosilor din diferite zone.

In anul 2003, langa biserica se incepe construirea primului corp de chilii, terminat in anul 2005. Luna iulie, acelasi an, marcheaza spiritual istoricul schitului, care dobandeste statutul de schit de maici cu viata de obste.

Constructiile se extind incepand cu anul 2007, cand se ridica cel de-al doilea corp de chilii. In vara anului 2009, se incheie lucrarile de constructie ale foisorului si ale altarului de vara. Altarul de vara a fost sfintit in data de 9 august, acelasi an, de catre PS Visarion, Episcopul Tulcii, primind drept hram „Adormirea Maicii Domnului”. Tot acum se adauga la micul paraclis un pronaos care mareste considerabil spatiul din biserica.

Construita din BCA si captusita cu lemn, in interior, biserica are dimensiunea de 15 metri lungime si 5 metri latime. Prin forma de corabie, ea se apropie de stilul basilical. Atat prin prezenta cupolei centrale, ridicata deasupra naosului, alaturi de o cupola secundara, cat si prin impartirea in sens transversal a interiorului, in cele trei parti principale (altar, naos si pronaos), biserica se incadreaza in stilul bizantin.

Aspectul interior, cu toate decoratiile obtinute prin prelucrarea lemnului, incadreaza sfantul locas in atmosfera naturala a spatiului in care este amplasat, conferindu-i un statut autentic in zona.

Prin sfintirea schitului „Inaltarea Sfintei Cruci”, din podisul Topolog, pamantul dobrogean, considerat „leagan al crestinismului romanesc”, castiga inca un locas de inchinare in care, zilnic, rasuna glasul Evangheliei lui Hristos.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.