Mânăstirea Logreşti

Manastirea Targu Logresti a fost ctitorita in anul 1769 de ieromonahul Tandalescu. Manastirea Targu Logresti a fost inchinata Episcopiei de Ramnic in anul 1785. In perioada 1830-1840 a servit ca biserica de mir si a fost parasita dupa secularizarea averilor manastiresti.

In timpul perioadei comuniste, manastirea a fost inchisa. In anul 1990 a fost redeschisa de maicile de la Polovragi. A redevenit manastire in anul 1992.

Prima asezare monahala din acest loc a luat fiinta in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, actuala biserica a manastirii, inchinata Sfintilor Ioachim si Ana (9 septembrie) fiind zidita in anul 1769. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului, datata in anul 1812. Obstea de maici care insufleteste astazi manastirea aduna un numar de douazeci de vietuitoare.

Biserica monahala din Logresti este zidita din caramida, in forma de cruce, in stil brancovenesc, de mesteri anonimi. Pisania bisericii, asezata in exterior, deasupra usii de la intrare, dateaza din anul 1808. Interiorul acesteia este impartit in Altar, naos si pronaos. Biserica are si un pridvor deschis, sustinut de sase coloane; bolta si zidul dinspre pronaos al acestuia sunt zugravite in fresca.

Catapeteasma este din zid, iar naosul se desparte de pronaos printr-un zid de caramida, care are o deschidere simpla, de 80 de centimetri latime si de 3 metri inaltime. Sfantul Altar este luminat de o singura fereastra, mica, iar naosul este luminat, pe dreapta si pe stanga, de cate o fereastra simpla, in vreme ce pronaosul este luminat de o fereastra mica, asezata pe zidul din dreapta; ferestrele sunt prevazute cu grilaj metalic.

Biserica are o turla oarba, asezata pe pronaos, de forma ortogonala. Fatadele exterioare ale bisericii poarta un brau median inconjurator, gros si simplu, insotit deasupra si dedesubt, la vreo douazeci de centimetri distanta, de cate un alt brau, mai subtire. Atat deasupra braului, cat si dedesubtul lui, sunt firide mari, nezugravite.

Pictura interioara a bisericii este facuta in ulei, in stil brancovenesc, de un autor necunoscut. Cu prilejul renovarii bisericii, in anul 1914, este restaurata si pictura acesteia, de catre zugravul Belgun, din satul vecin Hurezani.

In anul 1932, cand a inceput restaurarea ampla a bisericii, s-a restaurat iarasi pictura, de catre pictorul Vasile Avramescu; acesta lucreaza patru ani, inlaturand adaugirea inestetica a restauratorilor vechi si redandu-i forma initiala. In pronaos, sunt zugraviti ctitorii bisericii.

Manastirea Logresti este o manastire ortodoxa aflata la o distanta de 31 de kilometri sud-est de orasul Targu Jiu, in localitatea Targu Logresti, judetul Gorj.

Din orasul Ramnicu Valcea se merge pe drumul national 67, cale de vreo 57 de kilometri, spre Targu Jiu, pana in localitatea Milostea, unde se coteste la stanga, pe drumul judetean 605A, iar mai apoi la dreapta, prin localitatea Obislavu, spre Targu Logresti.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.