Pestera si Manastirea Ialomitei

Pestera Ialomitei este localizata in Muntii Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei.

Manastirea Ialomitei a fost ridicata in sec. al XVI chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, fiind ctitoria voievodului Tarii Romanesti Mihnea cel Rau.

In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita „Piatra Altarului”, unde dupa traditie sihastrii savarseau cele sfinte. In anul 1818 schitul a ars, fiind refacut peste un an de catre preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Pietrosita.

Pe data de 20 aprilie 1961 a fost mistuit din nou de flacari, nemaifiind refacut.Pestera si Manastirea Ialomitei

Prima sala a pesterii se numeste Mihnea Voda, urmeaza galeria Pasaj, salile Decebal si Sfanta Maria, legate intre ele. Denumirea celei din urma vine de la o stalagmita care seamana cu statuia Maicii Domnului. Urmeaza, apoi sala Raspantie si cea mai mare sala, Sala Ursilor, de 72 de metrii. Punctul Terminu al pesterii se numeste Altar, intucat acolo se afla un mic altar cu o cruce si lumanari aprinse.

Bine de stiut:

Modalitatea de ajunge la cele doua obiective se face prin intermediul telecabinei din Sinaia sau Busteni, apoi se ajunge la pas. Se poate ajunge si cu autoturismele proprietate personala pe DJ 713 Cuibu Dorului –Saua Dichiului sau pe pe DJ 714 Moroeni – Pestera.

Program de vara:

  • 09:00 – 18:00 (ultimul bilet emis)

Program de iarnă:

  • 09:00 – 16:00 (ultimul bilet emis)

Taxa vizitare:

  • Adulți – 10 lei / persoană
  • Copii/Elevi/Studenți – 5 lei / persoană
  • Pensionari – 5 lei / persoană

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.