Mănăstirea Sfânta Treime Tanacu

Schitul „Sfânta Treime” este situat în comuna Tanacu, pe „Dealul Viei”, într-un cadru natural deosebit, în apropierea satului Benești, în partea de nord-est a municipiului Vaslui.

Deși așezarea monahală de la Tanacu este una de dată recentă, memoria populară consemnează existența unui schit pe aceste locuri, care a influențat viața duhovnicească în zonă, însă despre care nu se rețin date concrete.

Schitul a fost înființat în anul 1999, cu binecuvântarea Episcopului Ioachim Mareș al Hușilor, cu obște de monahi. Ctitori ai lăcașului de cult au fost soții Gheorghe și Doina Anton-Georgescu, iar terenul a fost pus la dispoziție de Consiliul Local al Comunei Tanacu.

Lucrările de construcție la paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” au fost începute la 1 august 2000, fiind finalizate în mai puțin de o lună de zile. Tot atunci a fost sfințit locul pentru biserica de zid, în formă de cruce, cu pridvor închis, având hramul „Sfânta Treime”.

Schitul de călugări cu hramul Sfânta Treime, în trecut mănăstire de maici se află pe dealul Merieni. După dramaticul episod din 2005 când și-a pierdut viața o măicuță supusă unui ritual de exorcizare, mănăstirea a fost declasată la rang de schit, iar maicile au fost înlocuite cu călugări.

În iunie 2005, cinci monahi, de la Mănăstirea Sfânta Treime din Tanacu, au fost acuzați au ținut-o timp de trei zile pe Irina Cornici imobilizată pe o cruce de lemn, fără apă și fără mâncare, și au supus-o unui ritual de exorcizare. Tânăra Irina Cornici a murit în urma unui stop cardiac survenit la mănăstire din cauza ritualului de exorcizare.

Cei nouă monahi care viețuiesc aici împletesc rugăciunea cu munca, străduindu-se să insufle locului parfumul duhovnicesc ce stăruie ca amintire a vechii vetre monahale, despre care se spune că a existat în acest loc.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.