Mănăstirea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Ivănești

Manastirea a fost Infiintata In anul 2000 la cererea credinciosilor din comuna Ivanesti, In frunte cu familia Ion si Maria Placinta care au donat 7 ha de teren pentru construirea manastirii.

La data de 13 august 2000 s-a pus piatra de temelie de catre Prea Sfintitul Parinte Ioachim Episcopul Husilor, iar In luna martie 2001 au venit primele trei maici si ieromonahul Irineu Sandu, fiind trimisi cu ascultare sa trudeasca pentru ridicarea manastirii de catre Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda din jud. Neamt.

Inceputul a fost foarte greu nefiind nici o constructie ridicata. In manastire sunt acum 15 vietuitori care se bucura de liniste si traire duhovniceasca.

Biserica este o constructie din lemn, pe temelie de piatra, In forma de cruce. Interiorul este format din altar, naos, pronaos si pridvor Inchis. Deasupra naosului este ridicat un turn cu o cupola sferica. Naosul cu abside largi este luminat de cate o fereastra la sud si nord.

Pronaosul In forma dreptunghiulara este luminat tot de cate o fereastra la sud si nord. Pridvorul In forma patrata, este luminat de doua ferestre la vest, iar accesul In biserica se face prin partea de sud, printr-o usa dubla de stejar terminata In arc.

Pardoseala bisericii este din dusumea de scandura, iar Invelitoarea din tabla zincata. Fatadele sunt simple, din lambriu de lemn, biserica fiind Inconjurata de un brau de lemn lucrat manual.

Pe data de 24 iunie 2009, Prea Sfintitul Parinte Corneliu Episcopul Husilor Impreuna cu un distins sobor de preoti a pus piatra de temelie pentru noua biserica. Aceasta constructie va fi ridicata din caramida si va fi mult mai trainica si mai Incapatoare.

Interiorul bisericii a fost pictat In tempera, In anii 2002 -2003 de catre pictorul vasluian Ilie Caliniuc. Deoarece hramul manastirii este „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, pe bolta pronaosului este pictat Sf. Ioan Botezatorul si mai multe scene din viata acestui sfant.

Intrarea In incinta asezamantului se face printr-o cladire cu trei nivele si cinci turnuri, cu gang de intrare pietonal si auto si cu poarta culisanta realizata din fier forjat. Incinta manastirii este Imprejmuita cu gard de piatra naturala si piloni realizati din praf de marmura.

Turnul clopotnitei construit la 50 m sud de biserica, Inalt de 15 m, avand 4 etaje cu gang de intrare pietonal la parter, spatiu pentru toaca la primul etaj si spatii pentru clopote la etajele superioare, terminandu-se cu o terasa deschisa.

Aghiazmatarul se afla In centrul incintei manastirii si este de forma octogonala, cu o suprafata de cca 40 metrii patrati. Intrucat hramul manastirii este pe 24 iunie, adica In perioada cea mai calda a anului, a fost necesara ridicarea acestui altar de vara pentru oficierea slujbelor religioase.

Bustul Voievodului Stefan cel Mare si Sfant asezat la jumatatea distante dintre biserica si altarul de vara, a fost realizat de catre maestrul Valentin Tanase la cererea conducerii manastirii si a fost dezvelit la data de 24 iunie 2008.

Corpul de chilii cu 23 de chilii ( camere de locuit pentru maici ), atelier de croitorie, biblioteca si paraclis de iarna este amplasat la 30 m vest de biserica.

Arhondaricul ( Casa de oaspeti) cu 30 locuri de cazare pentru pelerini, doua trapeze de cate 40 de locuri fiecare si bucataria, se afla In partea de S-E a bisericii la cca 20 m.

Troita – Magazin Obiecte Bisericesti situata pe drumul national DN 2F Vaslui – Bacau, la intrarea pe drumul manastirii.

Oferta de produse este variata:de la icoane de argint si aur la litografii, vesminte preotesti, cadelnite, Sf. Evanghelii, Sf. Vase, candele, catui, metanii si cruciulite, brelocuri si medalioane auto, fitile, tamaie, carbune, carti s.a.

Este situata In comuna Ivanesti, la 35 km vest de orasul Vaslui si la 3,5 km de soseaua nationala DN 2F Vaslui – Bacau ( la 54 km distanta de orasul Bacau ).

Din Ivanesti se merge prin Moara – Sima spre Dragomiresti, iar dupa ce se urca serpentinele la Blesca, din fata Troitei – Magazin Bisericesc ce apartine Manastirii, se face la stanga si se urca prin padure pe un drum pietruit cca 3,5 km.

Asezamantul este construit pe un platou Inalt, Inconjurat la N-V de padure de foioase iar In partea de S-V avem In departare un tablou foarte pitoresc, cu satele comunei Voinesti In vale.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.