Muzeul de Istorie Galati

Bazele Muzeului de Istorie din Galati au fost puse in anul 1890 cand omul politic Vasile Alexandru Urechia a luat initiativa de a infiinta prima biblioteca in orasul Galati si un muzeu; acestea au fost gazduite in salile din liceul “Vasile Alexandri”. O mare parte din obiectele care au facut atunci parte din primul muzeu se regasesc astazi expuse la Muzeul de Istorie din Galati.

23 de ani mai tarziu de la deschiderea primului muzeu, Paul si Ecaterina Pasa au pus bazele unui alt complex muzeal, cu profil mixt care se afla intr-una din salile Scolii de Baieti nr 6 din oras; de data aceasta muzeul cuprindea foarte multe elemente din zona stiintelor naturii si mai putine cu impact istoric. In 1937 a luat fiinta Asociatia “Casa Cuza Voda”; aceasta asociatie a reusit sa stranga fonduri, donatii si contributii de la autoritati si au cumparat casa parinteasca a lui Alexandru Ioan Cuza care a fost inaugurata ca Muzeul “Casa Cuza Voda”. Astazi, aceasta cladire este parte a Muzeului de Istorie Galati. In timp, muzeul a suferit numeroase modificari in bine; au fost cumparate sau donate noi cladiri si adaugate la patrimoniul muzeului, suprafata pe care se expun astazi piese a crescut de la an la an datorita numeroaselor demersuri facute in acest sens iar colectiile s-au imbogatit substantial. Ca exemplu, in anul 1956 muzeul s-a impartit in 3 ramuri: Muzeul de Istorie, Muzeul de Stiinte Naturale si Muzeul de Arta, toate fiind subordonate astazi Muzeului de Istorie Galati.Muzeul-de-Istorie-Galati

Insa trecerea timpului nu a adus doar evenimente fericite de partea muzeului; datorita cutremurului din 1984 sectia “Personalitati Galante ale istoriei Moderne” a fost inchisa. Alte expozitii au avut si ele parte de acceasi soarta in timp fie din lipsa depozitelor fie pentru ca autoritatile au donat cladirile altor institutii publice. Asa s-a ajuns ca la un anumit moment muzeul sa mai aiba in grija doar 2 expozitii permanente: la Manjina si Casa „Cuza Voda”. In scurt timp muzeului i s-a repartizat o cladire in care se afla si astazi sediul principal, in strada Maior Iancu Fotea nr. 2. Cladirea a necesitat reparatii majore care au intarziat deschiderea pana in anul 1988, an in care a fost infiintat muzeul tematic pe principii didactice de istorie nationala generala, muzeu foarte bine dotat cu exponate care provin din spatiul de referinta al judetului si din zona Dunarii Maritime.Muzeul-de-Istorie-Galati-1

In timp, muzeul a cunoscut o frumoasa dezvoltare, ajungand astazi sa aiba 6 sectii, astfel:

  • Sediul Muzeului de Istorie Galati din strada Domneasca, nr 25. Orarul de vizitare difera in functie de sezon si in functie de expozitiile cu caracter permanent sau temprorar de aici. Tot timpul anului lunea si martea acesta este inchis iar in anotimpul rece muzeul se inchide cu o ora mai devreme, la ora 17.00.
  • Casa “Cuza Voda” din Strada Cuza Voda nr. 80. Muzeul este amenajat in casa parinteasca a lui Cuza Voda si poate fi vizitat tot timpul anului (lunea si martea este inchis). De remarcat ca in anul 2003 s-a reamenajat aici o cladire anexa unde poate fi vizitata o expozitie de colectii filtelice, numismatice, medalistice cu documente si piese contemporane.
  • Casa Memoriala “Costache Hegri” din comuna Costache Negri (Manjina), judetul Galati; asemeni celorlalte sectii, lunea si martea nu exista program de vizitare. Cladirea este locul in care Costache Negri, Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si Alexandru Ioan Cuza s-au intalnit pentru a dezbate programul de idei din timpul revolutiei pasoptiste. Casa a fost declarata monument istoric in anul 1943, iar la 25 de ani mai tarziu, in 1968 devenit casa Memoriala Costache Negri.
  • Casa Colectiilor din Cladirea Fostei Farmacii Tinc din strada Eroilor nr 64, avand acelasi program de vizitare. Monumentul figureaza pe Lista Monumentelor istorice avand codul GL-II-m-B-03045; in trecut aici a fost farmacie la parter iar la etaj a fost locuinta farmacistului Constantin Tinc. Acesta a fost pe rand consilier, primar si senator al Covurului. Anul 2002 a fost hotarator pentru aceasta cladire, fiind atunci transferata din administratia Consiliului Local in patrimoniul muzeului; cu aprobarea Ministerului Cultelor se schimba destinatia acesteia, din monument istoric in Muzeul Colectiilor.
  • Casa „Hortensia Papadat Bengescu” din Comuna Iveşti, judeţul Galaţi a fost inaugurat la data de 20 iulie 2009 la ora 13.00 poate vizitata pe tot timpul anului cu exceptia zilelor de luni si marti. Aici poate fi vizionata expozitia “Personalitai Ivestene” und se afla materiale documentare, obiecte care au apartinut Hortensiei Bengescu si altor membri marcanti ai culturii din Ivesti.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.