Marea Moschee din Constanța

Chiar în centrul orașului, în Piața Ovidiu, se ridică unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură și principalul edificiu de cult musulman din România. Marea Moschee din Constanța, denumită și Moscheea Regală Carol I, are o valoare inestimabilă, spune imamul acesteia Ali Selcin. Totodată, este o mărturie a conviețuirii multietnice din Dobrogea.

„Regele Carol I al României, între anii 1910-1913, a construit această moschee din fonduri proprii în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din România. Ea este deschisă pentru cele cinci rugăciuni zilnice și pentru turiști. În ceea ce privește conviețuirea etnică din Dobrogea, Excelența sa, Muftiul cultului musulman din România, Iusuf Murat, a declarat că este un exemplu pentru toată Europa. Moscheea în sine are câteva caracteristici aparte. A fost pentru prima oară, în perioada construcției, 1910-1913, când s-a folosit beton armat într-o construcție în România.”

Minaretul este și el construit din beton armat și are o înălțime de 47 de metri, continuă imamul Ali Selcin.

„În semn de respect, nicio altă moschee din România nu are voie să dețină un minaret peste această înălțime. În moschee se remarcă și covorul, care are o vechime de peste 200 de ani, 14 m lungime, 9 m lățime și o greutate de aproape jumătate de tonă – 490 de kg.  Este covorul dăruit de ultimul sultan otoman, Abdul-Hamid, pentru geamia Ada Kaleh. Singurul lucru pe care l-am putut salva când s-a scufundat insula a fost acest covor, care e unicat în Europa. A fost lucrat manual mai mult de 20 de ani în orașul Hereke, din Turcia, renumit pentru covoarele sale. Apoi, așa cum albastrul de Voroneț nu se poate imita, așa și gresia și faianța albastre ale moscheii sunt unice și au fost făcute în Iznik.”

Date fiind dimensiunile sale impresionante, covorul moscheii nu poate fi întins și admirat în deplinătatea frumuseții sale. Vizitatorii moscheii îl pot vedea doar parțial desfăcut, atât cât permite spațiul, restul fiind rulat. Iar pentru a admira atât covorul cât și moscheea veți plăti o taxă simbolică de cinci lei (1 euro).

Orarul de vizită este extins în perioada verii, încadrându-se in intervalul 9-19. În restul anului, Moscheea Carol I își închide porțile pentru vizitatori la orele 17. În timpul vizitei, veți afla de la imamul Ali Selcin și povestea denumirii edificiului.

„Pe lângă faptul că este cea mai mare moschee din România, am putea spune că ne unește pe toți sub același acoperiș. Este construită de regele Carol I al României, care avea o cu totul altă confesiune, în ea slujesc musulmanii, iar turiștii indiferent de religie au acces liber în această moschee pentru vizite și participare la sărbători. Asta denotă faptul că cele trei religii monoteiste și nu numai se reunesc aici. Ea se numește Carol I, iar noi îi spunem în limba noastră „Moscheea Regelui”. Este doar un nume răspândit din vechime în popor, pe cale orală. Regele Carol I nu a impus niciodată acest nume. Lumea întreba: „Unde mergi să te rogi?” Fiindcă „Moscheea Regelui Carol I” era o denumire prea lungă, s-a răspândit denumirea „Moscheea Regelui”.

În cazul în care condiția fizică vă permite, urcați cele 140 de trepte ale minaretului, dispuse în spirală. În vârf, veți putea descoperi o panoramă frumoasă a întregului oraș Constanța.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.