Mănăstirea Nera

Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, în mijlocul unui platou fermecător încadrat de pădurea Munţilor Locvei, pe malul stâng al râului Nera, de la care și-a luat numele. Râul străbate versanții muntoși din apropiere, formând Chei unice de o deosebită frumusețe.

Gândul de a se ridica o mănăstire aici în imediata vecinătate a Rezervației Naturale Cheile Nerei, îi aparține D-lui Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă — specialist în tratamente naturiste și fost președinte al Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine Christiana din Bucureşti, în prezent director al Fundației „Sfânta Irina”, fundație filantropică dedicată îngrijirii bolnavilor cu cancer — al cărui sat natal este Slatina-Nera.

Prin inițiativa și strădaniile domnului Dr. Chirilă, în anul 1994 începe opera de ctitorire a așezământului monahal ce va fi pus sub ocrotirea Sfintei Treimi și a Cuvioasei Parascheva, aleasă floare a monahilor, care părăsind frumusețea cea trecătoare a acestei lumi, s-a retras nevoindu-se în inima pustiei, fiind astăzi izvor de binecuvântare și tămăduire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, prin decizia de înfiinţare a mănăstirii, dată la 19 iulie 1994, ca biserica mănăstirească să fie închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Vrednicul de pomenire Emilian Birdaş, episcop al Caransebeşului în perioada 1994-1996, a pus piatra de temelie a aşezământului monahal în 14 octombrie 1994.

Prin efortul maicilor şi cu bunăvoinţa oamenilor, în cursul aceluiaşi an au început lucrările de construcţie la biserica centrală a mănăstirii, katholikonul.

Biserica este din lemn, are un plan triconic şi se aseamănă stilului moldovenesc. În 14 octombrie 1997, la hramul mănăstirii, a avut loc sfinţirea bisericii de către PS dr. Laurenţiu Streza al Caransebeşului, în prezent mitropolit al Ardealului.

Cu acest prilej a fost înmânată o diplomă de cinstire Domnului Dr. Pavel Chirilă, principalul ctitor al acestui lăcaş monahal. În toamna aceluiași an a devenit funcțională și o clădire cuprinzând zece chilii și biblioteca.

La 5 octombrie 2001 mănăstirea Nera a primit în dar, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, un rând din veşmintele folosite la acoperirea sfintelor moaşte ale Preacuvioasei Parascheva, care se bucură de evlavia credincioșilor.

În primăvara anului 2003 a fost lansat un amplu proiect vizând înălţarea a patru mari corpuri care să închidă biserica principală într-un patrulater tip cetate, destinat nevoilor viețuirii obștești: chilii, arhondaric, trapeză, ateliere pentru îndeletnicirile călugăriţelor, clopotnița și mai multe paraclise pentru rugăciune.

În anul 2007 Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a pus piatra de temelie la paraclisul de iarnă al mănăstirii, cu hramul Buna Vestire. La 24 martie 2014, în ajunul praznicului Maicii Domnului, Buna Vestire, paraclisul a fost sfințit.

Paraclisele mici ale mănăstirii sunt închinate Sfinților Arhangheli, Sfinților români, Cuviosului Mucenic Ioan Rusul, Sfântului Ierarh Nicolae și Cuviosului Siluan Athonitul. La intrarea pe poarta mănăstirii, în partea dreaptă, se află și o mică biserică în stil bizantin zidită în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.

În incinta mănăstirii au fost amenajate o frumoasă bibliotecă, două ateliere de icoane (pictură şi litografiere), un atelier de croitorie, unul de sculptură în lemn şi unul de muzică psaltică.

Traducerea cărților de spiritualitate ortodoxă reprezintă o activitate pe care măicuțele de la Nera o împlinesc cu drag, știind puterea cuvintelor duhovnicești de a-l ajuta și lumina pe om în impasurile vieții (până în prezent au fost traduse 45 de cărți bisericești din limbile greacă, sârbă, rusă, engleză și franceză).

Încercând să reînnoade o tradiție de veacuri a monahismului ortodox de pe aceste meleaguri, măicuțele de la Mănăstirea Nera și-au ales ca îndeletnicire pregătirea unor tratamente medicinale naturale în Laboratoarele Nera Plant, sub atenta îndrumare a d-lui Doctor Pavel Chirilă, medic fitoterapeut și homeopat. În paralel, maicile au urmat de-a lungul vremii cursuri de fitoterapie, școli de asistență medicală, farmacie și psihologie.

Din dorința măicuțelor de a aduce darurile Domnului mai aproape de oameni, în mănăstire se prepară produse din ingrediente naturale, pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, pentru consum alimentar, precum și pentru întreținerea sănătoasă a trupului. Produsele naturiste (ceaiuri, tincturi, siropuri, uleiuri și oțeturi, loțiuni, creme și săpunuri) sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Se pot achiziționa și de pe site-ul mănăstirii.

Pe lângă activitatea gospodărească, obştea mănăstirii a iniţiat, cu binecuvântarea chiriarhului, un proiect social ce prevede construirea unui așezământ social în satul Slatina – Nera, așezământ aflat sub ocrotirea Sfântului Ioan Maximovici, Arhiepiscop în China, în Arhipelagul Filipinez şi în Europa de Vest, şi „Apostol” în America între anii 1963-1966, un ierarh sfânt care din marea sa iubire pentru Hristos și pentru semeni, a deschis în anul 1935 un orfelinat pentru copiii părăsiţi de pe străzile Shanghaiului, orfelinat prin care au trecut 3.500 de suflete.

Așezământul social Sfântul Ioan Maximovici se doreşte a fi un centru multifuncţional (de zi şi rezidenţial), de care să beneficieze copii abandonaţi, copii fără ocrotire părintească şi copii cu nevoi speciale, copii supradotaţi, dar lipsiţi de resurse materiale, precum și victimele violenţei în familie (femei, mame şi copii lor).

Un alt proiect de mare amploare pe care îl încurajează Mănăstirea Nera este ridicarea Clinicii Nera, prin strădania d-lui Dr. Pavel Chirilă – prima clinică de recuperare oncologică din România care se va îngriji de tratamentul bolnavilor de cancer aflați în stadiul de debut al bolii, mai precis, la aflarea diagnosticului, și care va încorpora un centru de cercetări. Proiectul Nera este un proiect al Fundaţiei „Sfânta Irina”.

Povățuitor duhovnicesc al obștii Mănăstirii Nera este Părintele Protosinghel Teofan Munteanu, care și-a asumat începând din anul 1999 slujirea de duhovnic al obștii, purtând grija călăuzirii maicilor în viața monahală și organizând obștea spre a spori în lucrarea duhovnicească.

De atunci, soborul maicilor a crescut în fiecare an, mănăstirea găzduind în prezent 90 de vieţuitoare, care și-au închinat viața slujirii Dumnezeului celui Viu și grijii pentru fiecare suflet de om ce trece pragul bisericii. Maica duhovnicească a comunității de măicuțe este monahia Dositeia Constantin, Stareța sfintei chinovii.

Mănăstirea urmează rânduiala vieții de obște: monahiile și surioarele păstrează toate în comun, țin un program zilnic de rugăciune și muncă, sub ascultare de Maica Stareță și de Părintele lor duhovnicesc. Toată lucrarea cea din afară a maicilor, tot lucrul mâinilor, totul se împletește cu rugăciunea – strădania de toată clipa a maicilor, și una dintre principalele particularități care autentifică viața unui monah. Ținta monahului și a viețuirii monahale este agonisirea harului Duhului Sfânt și nașterea întru Împărăția cea cerească, astfel că toate activitățile pe care le săvârșesc măicuțele, fie în plan duhovnicesc, fie în plan material, lumesc, au în vedere nădejdea acestui scop final.

Mănăstirea Nera este un loc binecuvântat deschis fiecărui suflet care caută rugăciunea, pocăința înaintea Domnului și creșterea duhovnicească.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.