Mănăstirea Stâna de Vale

Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” se află în Masivul Vlădeasa, la altitudinea de 1100 de metri, în mijlocul staţiunii Stâna de Vale, ctitorită în anul 1990 de către vrednicul de pomenire Episcop Dr. Vasile Coman al Oradiei.

Terenul, în suprafaţă de 0,60 hectare, a fost donat de Primăria comunei Budureasa, pe a cărui teritoriu administrativ se află acest aşezământ, iar resursele financiare, necesare începerii unui astfel de edificiu, au fost puse la dispoziţie de Episcopia Oradiei.

Din lipsa personalului monahal, lucrările de construcţie a mânăstirii au fost încredinţate Părintelui Ioan Balint, Protopopul Beiuşului. Între anii 1990 – 1995, Preacucernicia sa a reuşit ridicarea în roşu a bisericii mari a mănăstirii şi a corpului de chilii, până la acoperiş.

Astăzi, construcţia bisericii mari este finalizată, fiind în lucru pictura interioară.

De-a lungul timpului, Mănăstirea de la Stâna de Vale a fost ajutată material de către Primăria comunei Budureasa, de conducerea staţiunii Stâna de Vale, de importanţi donatori cum sunt fraţii Viorel şi Ioan Micula, precum şi de către credincioşii ortodocşi din împrejurimi şi din ţară.

Ocrotitorii duhovniceşti ai aşezământului monahal, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, sunt sărbătoriţi cu multă evlavie la Stâna de Vale. Încă din ajunul sărbătorii se oficiază slujba privegherii şi se fac ultimele pregătiri pentru slujba de a doua zi şi pentru primirea mulţimii de pelerini care vin din toate colţurile Eparhiei Oradiei dar şi din ţară.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.