Peștera Bătrânului

Pestera Batranului este mai putin cunoscuta si este situata in apropierea localitatii Suncuius din judetul Bihor. Aceasta pestera se afla pe platoul Zece Hotare din Muntii Padurea Craiului, la o altitudine de 575 m.

Structurata pe mai multe niveluri in masivul calcaros, cu galerii in care se gasesc formatiuni concretionare specifice, Peştera Batranului are o lungime totala de 1,5 km.

De-a lungul timpului, sute de tineri temerari au făcut aici primii lor pași în speologie. Cursul de apă care intră în peșteră la baza unui perete de stâncă, a format o cavitate subterană ca un adevărat labirint. Acest pârâu iese din nou la suprafață, prin peștera de la Vadu Crișului.

În peșteră se găsesc formațiuni stalagmitice, draperii, coloane, scurgeri parietale. Având 25 de metri înălțime, Sala Confluenței este de-a dreptul impresionantă.

Pestera Batranului primeste apele vaii Pestireului si le conduce spre Pestera Vadu Crisului, prin care ies la suprafata si se varsa in apele Crisului Repede.

La pestera se poate ajunge pe un traseu turistic marcat cu triunghi albastru, pentru vizitarea ei fiind necesar echipament speologic.

Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.

La peștera Bătrânului se poate ajunge și urmând traseul turistic ce pornește de la cabana Peștera Vadu Crișului, marcat cu bandă albastră. Drumurile comunale DC177 și DC176 duc și ele până în apropierea acestui obiectiv turistic.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.