Rezervația naturală specială Montaña Roja din Tenerife

Insula Tenerife are aproximativ 321 de vulcani, așa că nu este ușor de imaginat formarea și consolidarea ulterioară a unei insule care a suferit de mii de ani o activitate vulcanică mai mult sau mai puțin frecventă.

Montaña Roja este unul dintre acei mulți vulcani din Tenerife. Formarea vulcanului Montaña Roja a avut loc în urmă cu milenii după o erupție de coastă foarte explozivă (freatică).

De-a lungul timpului și din cauza diferitelor procese erozive, diferitele materiale vulcanice s-au oxidat, dându-i culoarea roșiatică caracteristică la care face aluzie astăzi numele său.

A vizita Montaña Roja înseamnă a vizita un con de cenușă, adică un con format în principal din piroclaste (material fragmentat liber) de compoziție bazaltică (materiale negre bogate în fier și magneziu).

Se confirmă că Tenerife este un adevărat laborator vulcanic. Este important de știut că această zonă pe care ne propunem să o vizităm este protejată deoarece enorma sa valoare peisagistică i se alătură un ecosistem unic în Insulele Canare.

Nu vei merge doar prin conul vulcanic al Montaña Roja, ci și prin zonele nisipoase din jur numite dune. Acestea constituie unul dintre cele mai bune exemple de habitate de nisip anorganic din Tenerife.

Peste o sută de plante diferite trăiesc acolo, multe dintre ele exclusive. De asemenea, găzduiește un număr mare de animale, inclusiv păsări precum Pluvilul Kent și până la 70 de specii migratoare. Ne aflăm, fără îndoială, într-un loc cu totul special pe care trebuie să-l protejăm.

Alături de Montaña Roja și de parcă ar fi un frate mai mic, se află Montaña Bocinegro, înalt de doar 36 de metri, care face parte tot din rezervația naturală și unde poți descoperi La Mareta, un lac natural format prin filtrarea apei din mare.

Ca o curiozitate, dacă pe lângă urcarea în Montaña Roja îndrăznești să te apropii de Montaña Bocinegro, vei găsi un vechi buncăre din al Doilea Război Mondial construit pentru supraveghere și apărare împotriva posibililor inamici. Astăzi fac parte din moștenirea istorică a insulei Tenerife.

La fel ca vegetația și fauna care populează Montaña Roja, ar trebui să fiți pregătiți pentru condițiile pe care le veți găsi în această zonă a insulei Tenerife. Viața este condiționată de vânt, temperaturi ridicate, precipitații rare și influența mărilor.

Crema de soare, pălăria, apa și încălțămintea adecvată sunt esențiale. Dar nu vă faceți griji, drumul este simplu și amenajat in mod corespunzător.

După cum am spus, urcarea în vârful Montaña Roja este destul de ușoară și priveliștile sale fabuloase nu vă vor dezamăgi. Puteți începe traseul din trei locuri diferite: El Médano, plaja La Tejita sau dintr-o parcare de pământ semnalizată corespunzător de lângă drumul care leagă El Médano de Los Abrigos. În acest caz să nu vă faceți griji, este clar indicat pe drumul TF-643.

De îndată ce porniți pe potecă veți întâlni indicatoare către diferite puncte de interes din această zonă. De asemenea, vă recomandăm să mergeți la Muntele Bocinegro. O puteți face înainte sau după ce faceți ascensiunea către Montaña Roja.

Interesant este că tot solul care înconjoară dealul și câmpiile din jurul Montaña Roja este lipsit de nutrienți, adică nu este potrivit pentru cultivare, în ciuda originii sale vulcanice. Acest lucru se datorează faptului că până în anii 1960 cultivarea tomatelor a fost destul de intensă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.