Pestera Unguru Mare

Pestera Unguru Mare se afla in judetul Bihor, pe versantul nordic al muntilor Padurea Craiului pe malul stang al raului Crisul Repede pe teritoriul comunei Suncuius.

Pestera Unguru Mare impresioneaza prin maretia si frumusetea spatiului subteran, 27 de metri inaltime si 24 latime, si prin incarcatura istorica datorata vestigiilor numeroase, transformand pestera intr-un muzeu neconventional, un izvor istoric si stiintific de necontestat datorita descoperirii urmelor civilizatiei din perioada neolitica si epoca metalelor,

iar in interiorul pesterii au fost gasite numeroase ramasite umane, unelte de piatra: lame din piatra cioplita, fragmente de lame, aschii de debitaj sau piese confectionate din piatra slefuita, in special dalti, sanctuare, obiecte din ceramica pictata, incinerari, mult negru de la fum, multe labirinturi.

Alaturi de aceste piese au mai aparut piese din os, sule folosite la perforarea pieilor sau la cusut. Marea majoritate a descoperirilor apartin mileniului VI i.e.n.

Ultima si cea mai importanta descoperire din pestera Unguru Mare este constituita de necropola din galeria finala, ce se afla inca in curs de cercetare si care a oferit un bogat material arheologic din care pot fi amintite diferite forme de vase din lut, piese din bronz si o margea din chihlimbar de provenienta baltica.

Tavanul si peretii etajelor inferioare sunt captusiti in intregime cu lungi cristale transparente de calcita, cu tenta aurie si cu varfuri ascutite de prisma traigonala.

Celebra sala a podoabelor se prezinta ca un imens cavou umed si rece presarat cu o imensa puzderie de forme cristaline bogate incarcate cu tepi si lame, iar pe pereti are asternuta o retea alba de ochiuri marunte pe un fond pastelat rosu-albastru.

Cele mai vechi descoperiri din pestera apartin epocii neolitice, acestea se concentreaza in zona portalului si sunt foarte consistente.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.