Cheile Lazurilor

Cheile Lazurilor sînt situate în Munții Pădurea Craiului, între confluenţa cu Valea Toplicioara, în amonte şi satul Lazuri, în aval. Accesul la chei se face prin localitatea Lazuri,  sat care aparține de Comuna Roșia pe drumul Beiuş-Aleşd, urmănd firul apei Lazuri.

Cheile Lazuri sunt cele mai impresionante chei din Munții Pădurea Craiului, sunt greu de parcurs și necesită traversări repetate ale apei.

Au o lungime de peste 5 km și se prezintă sub forma unei văi normale, foarte îngustă, cu adîncimi cuprinse între 100—250 m. cu versanţi simetrici, avînd din loc în loc cîteva promontorii golaşe, ţancuri şi piramide calcaroase care îi dau, de fapt, aspectul de cheie.

Acest caracter este mai pregnant în sectorul dinspre aval unde valea se îngustează foarte mult, versanţii devin verticali.

Dupa circa 1 km de mers prin chei ajungem la o mica, dar frumoasă cascadă, iar în versantul drept la 35 m diferenta de nivel se deschide intrarea impunătoare a peșterii Roșie, iar în versantul stâng Peştera Alba.

În afara deschiderii largi peștera nu prezintă înteres turistic, dar urcușul de circa 70m diferență de nivel merită parcurs pentru priveliștile asupra depresiunii în care se cuibărește satul Lazuri.

În continuare ajungem la un mic lac artificial format prin blocarea unei sectiuni inguste a cheilor, urmând partea cea mai sălbatică a cheilor, impracticabilă la ape mari, fiindcă zona este caracterizată prin traversări repetate ale văii.

În continuare putem continua să vizităm următoarele obiective turistice aflate în apropiere Izbucul Toplicioarei şi Peştera Farcu.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.