Cheile Cheii

Cheile Cheia, unele dintre cele mai înguste şi sălbatice sectoare de chei din ţară.  Râul care se spune, în legende, că deţine chiar calea de intrare (CHEIA) în cer, râul care a rupt munţii şi a creat cei mai verticali pereţi de stâncă din România.
Cheile Cheii sunt situate in Parcul National Buila-Vanturarita, Muntii Capatanii.Cheia, afluent de dreapta al Olăneştiului, are izvoarele în Munţii Căpăţânii (zona Zmeuret – Preota).

Adună ape atât din zona înaltă Munţilor Căpăţânii cât şi din Buila-Vânturariţa, atât de pe versanţii nord-vestici cât şi de pe cei sud-estici. Cheia sapă în calcarele dintre Stogu şi Vânturariţa un sector de chei foarte spectaculos, unul dintre cele mai sălbatice din ţară.

Cheile sunt de o salbaticie rara, deosebit de spectaculoase, mai ales datorita peretilor stancosi a caror inaltime ajunge pana la 300 de metri. Pe alocuri, albia raului se ingusteaza atat de mult incat peretii de stanca se apropie la mai putin de doi metri.

In chei se poate observa adeseori si prezenta caprei negre. In peretii calcarosi ai cheilor se gasesc cateva pesteri foarte spectaculoase si ocrotite datorita valorii lor. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Pestera Munteanu Murgoci, Pestera cu Lac, Pestera Pagodelor.

Datorita dificultatii traseelor (brane, marmite, surplombe) parcurgerea cheilor este indicata numai turistilor experimentati.

In peretii din chei sunt deschise numeroase trasee de escalada.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.