Schitul Pătrunsa

La Schitul Pătrunsa nu se poate ajunge cu mașina, ci doar pe jos sau călare. Se află pe raza comunei Bărbătești, iar numele mănăstirii Pătrunsa pare a veni de la faptul că „aici a fost pătrunsă de durerile facerii mama celui care a devenit mai târziu Episcopul Clement al Râmnicului.

Femeia fugise de teama turcilor care lăsau urgie în urma lor”, spune legenda. Tot potrivit aceleiași legende, la Pătrunsa se pare că a existat viață monahală încă din secolul al XV-lea, dar o avalanșă puternică a distrus tot.

Schitul a fost reconstruit în 1740 de Episcopul Clement al Râmnicului în cinstea mamei sale. Actuala biserică are ziduri groase, fața de simple, văruite în alb, un brâu median de cărămizi ieșite în relief. Pictura bisericii este în stil brâncovenesc.

„La Pătrunsa, care este în munte, nu prea există posibilitatea cultivării unor legume, așa că viețuitorii de aici sunt strâmtorați în ceea ce privește hrana.

Este aici o liniște deplină, un peisaj de munte care ți taie răsuflarea, aer nepoluat, te poți reculege sufletește, așa că sfătuiesc pe cât mai multă lume să vină aici”, spunea autorul Vasile Dumitrache în volumul „Mănăstirile și schiturile Olteniei”.

La schit pot înnopta doar bărbații.

Schitul Pătrunsa se află la şapte kilometri de comuna Bărbăteşti, judeţul Vâlcea. De pe DN 67, Rm. Vâlcea – Târgu Jiu, se face dreapta la Bârzeşti, pe DJ 646E, şi, după opt kilometri, când începe pădurea, se urcă pe o cărare încă patru kilometri.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.