Parcul cu mori de apa de la Eftimie Murgu

Cel mai mare parc cu mori de apa din Romania si din Europa se afla situata in satul Eftimie Murgu.

Parcul cu mori de apa poarta denumirea de parc mulinologic. Pentru a ajunge aici va trebui sa calatoresti in partea vestica a Romaniei, in Caras Severin. Drumul dinspre Resita spre Carasova si mai apoi Bozovici iti deschide traseul catre acest minunat parc cu mori de apa.Eftimie Murgu 2

Descoperirile au aratat ca satul a fost populat inca din cele mai vechi timpuri, chiar in urma cu peste 4000 de ani potrivit vestigiilor descoperite. Cultura de la Cotofeni se numara printre cele mai populare descoperiri preistorice din zona.

Parcul cu mori de apa cuprinde aproape 22 de mori insiruite pe trei kilometri de rau. Importanta acestora era una covarsitoare in trecut, mai ales pentru localnici. Fiecare moara apartinea mai multor familii.Eftimie Murgu 1

Morile de apa au la baza o arhitectura prevazuta cu o roata orizontala si un ax vertical, fiind asemanata sistemului Kaplan.

Bine de stiut:

Pentru ca morile sa poata fi folosite mai mereu, localnicii au incercat sa realizeze pe cursul raului mai multe baraje intrucat debitul acestuia nu este unul foarte mare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.