Lacul Dracului

Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din tara (format prin dizolvarea calcarului din rocile calcaroase) si se afla in Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita, Muntii Locvei, Jud. Caras-Severin. Initial a fost un lac subteran, dar care a iesit la suprafata in urma prabusirii unei parti din tavanul pesterii in care se afla.

Are 700 mp, diametru de 20 m si o adancime de aproximativ 12 m, desi localnicii spun ca nu ar avea fund. Numele ii vine de la o legenda locala, conform careia Satana s-ar fi aruncat in apele lacului dupa ce a pierdut un ramasag pus cu un cioban.

Cică într-o bună zi, unui păstor ce își plimba liniștit caprele pe malul râului, în apropierea lacului, îi apăru dracul în față. Diavolul îi propune un rămășag păstorului. Mai exact să vadă dacă poate să-i frigă un pește fără ca acesta să se îndoaie în foc.

Păstorul nu se pierde cu firea. Acceptă și la rându-i îi propune dracului să-i frigă capul unei capre, fără ca acesteia sa-i apară vreun rânjet în foc. Păstorul ia peștele și înfige în acesta o țepușă, reușind să-l frigă fără să-i schimbe forma.

Dracul , însă, oricum a încercat cu capul de capră, nu a reușit să împiedice apariția rânjetului datorat căldurii focului ce făcea carnea să se ridice, dezvelind astfel dinții caprei. Dându-și seama că pierde pariul în fața păstorului, dracul se aruncă de supărare în apele lacului. De atunci așa i-a și rămas numele: Lacul Dracului.

Traseul către acest lac se poate face prin mai multe părți. Dinspre Șopotu Nou, dinspre Sasca Română, marcaj cu bandă roșie, de la Podul Beiului sau peste dealuri din Cărbunari.

Probabil ca turistii care pornesc sa-l viziteze ar spune ca se numeste asa pentru ca se afla la dracu-n praznic.

Sunt mai multe variante de a ajunge la el, cea mai lunga fiind cea de la Podul Bei – 6-8 h (doar dus), in functie de antrenamentul fiecaruia, cu mentiunea ca traversarea Nerei se face direct prin apa. Probabil ca vara si toamna nivelul apei scade, in functie de precipitatii.

Alte doua variante, mult mai scurte, sunt prin Carbunari sau de la Sopotul Nou, ambele de aproximativ 2h (dus).

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.