Izbucul Bigar

Izvorul Bigar, cunoscut si sub denumirea de Izbucul Bigar, este o arie protejata de interes national, situata in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.

Rezervatia naturala are o suprafata de 176,60 ha, este inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita si reprezinta o zona colinara cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, vai, lapiezuri, doline, ponoare, pesteri, avene, poiene si pajisti.

Fauna este alcatuita din mamifere, pasari, reptile, broaste si pesti; iar flora (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor banatean) este specifica grupelor montane din Muntii Banatului.

Izbucul Bigar este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei.

Dupa circa 200 m, apa izvorului (bogata in calcar) se varsa in raul Minis de pe un prag stancos, formand o cascada de tuf calcaros, ce poarta numele de Cascada Bigar.

Cascada Bigar reprezinta unul dintre cele mai placute locuri de popas din Cheile Minisului.

You may also like...

1 Response

  1. Catalin spune:

    Cascada Bigăr din Banatul Montan, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România, s-a prăbușit în această după amiază, puțin după ora 18.

    Motivul este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca. Acesta ne-a spu că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

    Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume. Mai mulți investitori locali au reușit să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte turistice care și-au pierdut, în aceste circumstanțe, obiectul principal de interes.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.