Castelul Reginei Maria şi grădina botanică din Balcic

Situat pe țărmul înalt al Mării Negre, Castelul Balcic a fost unul dintre locurile de suflet ale Reginei Maria. A iubit atât de mult acest loc desprins din basme, încât a cerut prin testament ca inima să-i fie depusă aici, la malul Mării Negre.

Cunoscut ca un loc de refugiu al Majestatii Sale Maria, Regina a Romaniei, Castelul Balcic este printre cele mai îndrăgite atracţii turistice din Bulgaria.

Fermecătorul castel a fost proiectat de către arhitecţii Augustino si Amerigo, din Italia, iar de grădini s-a ocupat decoratorul Jules Jany, din Elvetia.

Domeniul de la Balcic a însemnat foarte mult pentru Majestatea Sa. Era un loc cu totul şi cu totul special pentru Regina Maria, şi tocmai de aceea, a cerut prin testament ca după moarta sa, inima să fie depusă în micuţa capelă pe care o construise pe malul mării: Stella Maris.

Cu toate acestea, dorinţa sa a fost îndeplinită doar pentru o scurtă perioadă de timp. În 1940, când Bulgaria redobândeşte Cadrilaterul, inima ei a fost mutată din Balcic şi depusă la Bran. 

Castelul de la Balcic este, de fapt, o vilă cu pereţii albi. Denumit „Cuibul Liniştit”, castelul combină elementele stilului maur şi mediteraneean, cu cel al caselor bulgăreşti.

În timp, castelul Reginei Maria a devenit o adevărată grădină botanică, întrucât acesta adăposteşte numeroase plante exotice.

Construcţia este aşezată pe un domeniu din Balcic cu ieşire directă la malul Mării Negre şi este acompaniatî de mai multe clădiri, o grădină botanică fermecătoare, un paraclis ortodox şi alte mici obiective încântătoare, care trebuie bifate în cadrul unei vizite.

Castelul Balcic are numeroase obiective pe care niciun turist nu ar trebui să le rateze în timpul unei vizite. Regina şi-a dorit ca, pe lângă castel, să mai fie clădite încă şase vile separate de castel, din dorinţa de a avea câte o casă pentru fiecare dintre copiii săi.

Tot în domeniul de la Balcic există şi un paraclis ortodox, locul în care inima Reginei Maria a fost depusă până în anul 1940, când a fost mutată la Bran şi ulterior la Pelişor.

Cele mai importante de vizitat sunt Castelul Reginei Maria şi Gradina Botanica, dar următoarele atracţii:

  • Vila Gutman
  • Vila Zalez
  • Vila Izbanda
  • Vila Suite
  • Vila Moara
  • Vila Prinţului Nikolai
  • Templul apei
  • Fântana de argint
  • Izvorul sfânt
  • Grădina “Curtea englezească”
  • Grădina “Labirint”
  • Aleea vinului
  • Aleea secolelor
  • Casa Suitei
  • Capela Stella Maris (paraclis ortodox)
  • Grădina Botanică Balcic

Fermecătoarea Gărdină Botanică Balcic, aflată pe domeniul castelului, măsoară 65.000 m² şi adăposteşte aproximativ 2000 de specii de plante. Dintre toate acestea, vor trece neobservaţi cactuşii, care au dimensiuni impresionante.

Ca locuri de rugăciune, regina și-a construit la Balcic o bisericuță și un paraclis ortodox. Regina a iubit atât de mult acest loc fermecat încât a cerut prin testament să îi fie depusă inima la Balcic.

După moartea sa din 1938, inima i-a fost depusă într-o casetă în paraclis, iar în 1940 când a fost cedat Cadrilaterul, inima a fost mutată la Castelul Bran. În prezent se află la București, în tezaurul Muzeului Național de Istorie a României.

Grădină cu cactuşi măsoară 1000 m² şi este a doua ca mărime din Europa, după cea din Monaco.

Pentru a vizita gărdina de cactuşi, turiştii ar trebui să-şi aloce cel puţin două ore. Indicat este ca aceştia să poarte încălţăminte adecvată, astfel încât să se poată bucura din plin de frumuseţile din grădina de la Balcic.

Colecţia de cactuşi este unică în Europa. Dincolo de grădina de cactuşi sau „Grădina lui Allah” se vede marea, iar imaginile sunt de un exotism încântător.

Arhitecții parcului Castelului au transformat această pantă într-o cascadă artificială. De aici, drumul continuă în diferite direcții prin canalele de piatră pe la toate terasele, revărsându-se dintr-o terasă înaltă, formând cascade mai mici.

Pe lângă locul de basm, Regina Maria Ca locuri de rugăciune, regina și-a construit la Balcic o bisericuță și un paraclis ortodox. Regina a iubit atât de mult acest loc fermecat încât a cerut prin testament să îi fie depusă inima la Balcic.

Cea mai mare parte a bogăției verzi este adusă și plantată în complexul Palatului Reginei Maria, încă de când acesta a fost construit. Magnolia monocroma sau Magnolia grande flora, din Castelul de la Balcic, este unul dintre cei mai vechi copaci din Balcani.

Apele limpezi și grăbite se adună și trec prin zidul gros al Templului Apei. Trei șuvoaie de apă se scurg în bazinul adânc de piatră al cișmelei, care se află în acest loc din anul 1863.

În antichitate, nimfeum-ul era templul nimfelor, divinitățile apelor și izvoarelor. Deasupra cișmelei este scris: ”Beți sănătoși din apa limpede de la această cișmea nouă, ridicată cu ajutorul lui Asan Ugli, fiul lui Holed aga”.

Regina Maria a ales această cișmea pentru a întruchipa celebra Vitezda (Casa Milosteniei) din Ierusalim. Acolo, în jurul bazinului de apă erau pridvoare sau foișoare, în care stăteau mulți bolnavi.

Potrivit scrierii biblice, un înger se cobora din când în când în scăldătoare și tulbura apa, iar cel care intra primul după tulburarea apei se însănătoșea, indiferent de boala pe care o avea.

În oglinda apei de la ”Templul Apei” se reflectă cerul, iar noaptea, stelele și luna. Cu siguranță, chiar în acest loc, Regina Maria obișnuia să își sărbătoarească zilele onomastice și de naștere.

În timpul zilei primea felicitări de la fetele de la Școala de Vară a Asociației Creștine de Fete, iar seara organiza recepții pentru participanții la cursele de cai organizate în cinstea ei. Principesa Ileana era președinte de onoare al tuturor instituțiilor de fete ale Asociației Creștine în România.

În Castelul de la Balcic, principesa a creat Școala de Vară pentru fetele rămase orfane după Primul Război Mondial.

Puntea Suspinelor, podul din piatră care leagă două lumi, una care dă liniște corpului și alta care încarcă sufletul și inima.

Demult, pe aici trecea vechiul drum al căruțelor până la ținutul ”Trapeza”, pe care căruțele mergeau la moară. În prezent, o parte din temelia lui se mai poate vedea pe malul înalt al cascadei.

Ultima vizită a reginei la castelul său iubit de la Balcic a fost în octombrie 1937. Tot mai slăbită de boala care o măcina, Regina Maria părăsea Balcicul și dragul Tenha Juvah, la 23 octombrie 1937, cu speranța unei reîntoarceri:

”Am plecat la ora 5 și jumătate, pe lumină, mai puțin complicat când ai grijă de cineva care este semiinvalid. Mi-am luat rămas-bun cu inimă grea de la casa mea cea mai dragă de pe malul mării, șoptind o rugăciune în tăcere ca să mi se îngăduie să mă mai întorc aici și la anul, să o văd înflorind și să mă bucur de multele îmbunătățiri pe care le-a plănuit Zwiedy”.

You may also like...

1 Response

  1. Mihaela spune:

    Castelul Balcic este un loc de vis, fermecat de istoria sa si de natura sa superba. Momentele regale speciale pe care le simti in acest paradis al Reginei Marie sunt de neuitat. Daca va aflati in Bulgaria, acest loc va ofera una dintre cele mai spectaculoase experiente. Nu ratati ocazia de a vizita Castelul Balcic si de a explora magia sa plina de mister!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.