Primaria din Viena, Austria

Primăria din Viena (în germană Wiener Rathaus) este o clădire din Viena, care servește ca sediu al primarului și al consiliului orășenesc al capitalei Austriei. Primăria servește și ca sediu al guvernatorului și al Adunării (Landtag) landului Viena, stat al sistemului federal austriac.

Clădirea primăriei a fost proiectată în stil gotic de Friedrich von Schmidt, fiind construită între anii 1872 și 1883. În vârful turnului central se află Rathausmann, unul dintre simbolurile Vienei. În fața primăriei se întinde un parc mare denumit Rathauspark. Primăria găzduiește, de asemenea, și restaurantul istoric Wiener Rathauskeller. Restaurantul tradițional este format din mai multe săli în stil baroc, care oferă mâncăruri tradiționale vieneze cu ocazia diferitelor festivități.

Inaltandu-se cu mult deasupra pietei, Primaria neogotica a Vienei (Rathaus) te uimeste cu turnul sau subtire de 98 m inaltime. Cea mai veche cladire a primariei vieneze s-a aflat probabil nu departe pe Tuchlaubenstrasse. In 1903, printul Friedrich cel Frumos a confiscat cladirea si a daruit-o orasului.

A functionat ca principal centru administrativ al orasului pana in anul 1883. Intrarea in Atles Rathaus este decorata cu o minunata lucratura baroca in fier. In curte se afla Fantana Andromeda (1741), ultima realizare a sculptorului Georg Raphael Donner. O usa duce din curte spre Salvatorkapelle (Capela Mantuitorului), fosta capela a familiei Neuburg care are un portal renascentist (1520 – 1530) si este dispusa vis-a-vis de Salvatorgasse, un rar exemplu vienez al stilului renascentist italian.

In prezent, Primaria Veche gazduieste Arhivele si Muzeul Rezistentei Austriece, dedicat memoriei celor care si-au riscat viata opunandu-se national-socialismului in Austria in anii 1934 – 1945.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.