Palatul Schonbrunn din Viena, Austria

Palatul Schönbrunn (în germană Schloss Schönbrunn) este o fostă reședință imperială de vară în stil rococo și cu 141 de camere, aflată în prezent în Viena, Austria. Fiind unul dintre cele mai importante monumente culturale din țară, el a fost începând cu anii 1960 una dintre cele mai importante obiective turistice din Viena.

Palatul și grădinile ilustrează gusturile, interesele și aspirațiile monarhilor din familia Habsburg. Palatul se află la vest de centrul orașului Viena, în cartierul Hietzing. Până în 1642 se numea „Katterburg”.

Palatul Schönbrunn este cea mai populară destinație turistică din Viena, cu 2.600.000 de vizitatori în anul 2010. Întregul complex Schönbrunn cu Tiergarten Schönbrunn, Palmenhaus, Wüstenhaus și Wagenburg, a avut mai mult de cinci milioane de vizitatori.

Pe situl oficial pot fi achiziționate în avans bilete pentru excursii. În afară de excursii și de pachete turistice, sunt organizate multe concerte clasice cu muzica lui W. A. Mozart și a contemporanilor săi în sălile de spectacule, în Orangerie sau în Schlosstheater.

Pe vremuri casa unor nobili, astazi deschis pentru public, Palatul Schonbrunn din Viena musteste de istorie si frumusete, atragand anual numerosi turisti. Cladirea a fost locul in care a stat familia imperiala a Imparatesei Maria Theresa. Stilul baroc este uimitor realizat si reprezentat aici. Pamantul pe care este construit palatul a intrat in posesia habsburgilor inca din 1569, cand sotia imparatului Ferdinand al II-lea avea o resedinta aici, pe care a numit-o Schonbrunn.

Imparatul Franz Joseph, care s-a casatorit mai tarziu cu minunata Sisi, si-a petrecut ultimii ani din viata aici. Locul a devenit proprietatea noii Republici a Austriei la doar doi ani de la moartea marelui imparat. Astazi, palatul este o parte din patrimoniul cultural al UNESCO, din cauza importantei sale istorice si a minunatului mobilier. Camerele deschise pentru public sunt mobilate in general in stil Roccoco, iar majoritatea peretilor si tavanurilor sunt acoperite de ornamente foarte frumoase. Candelabre boeme si portelan alb sunt alte simboluri importante ale Palatului. In 1772, Wolfgang Amadeus Mozart a sustinut un concert in Sala Oglinzilor din palat, desi avea numai sase ani pe atunci.

In sala rotunda chinezeasca se spune ca Maria Tereza ar fi tinut conferinte secrete cu printul Kaunitz si cancelarul ei, iar intr-o alta incapere Napoleon s-ar fi intalniti cu generalii sai. In salonul Albastru, imparatul Charles I si-a semnat abdicarea in anul 1918, marcand sfarsitul a 640 de ani de dominatie habsburgica in Austria, dar si demisia monarhiei. Nici gradina nu este mai putin importanta, instrucat este una dintre cele mai frumoase din tara.

Turistii au numeroase motive pentru care ar trebui sa ajunga la Palatul Schonbrunn, insa cel mai important este ca locul musteste de istorie. Aici s-au intamplat lucruri memorabile si importante pentru ceea ce astazi semnifica Austria in lume si in Europa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.