Muzeul Swarovski din Wattens, Austria

Lumea de cristal a lui Swarovski este un parc de distracții a cărui temă principală sunt cristalele. A fost deschis în anul 1995, când s-au împlinit 100 de ani de la înființarea fabricii de cristale Swarovski din Wattens.

Cu contribuţia designer-ului Andre Heller a fost creată această lume în care imaginaţia debordantă se îmbină perfect cu frumuseţea şi strălucirea cristalelor. Interiorul muzeului este alcătuit din camere diferite, 14 la număr, numite foarte sugestiv „chambers of wonder„, în care sunt prezentate diferite lucruri ale unor artişti cunoscuţi la nivel internaţional.

În anul 1883, Daniel Swarovski face o vizită la Expoziţia Internaţională de Electrice din Viena, unde avea ocazia să admire maşini inventate de Edison şi contemporanii săi. Obsedat de ideea realizării unei maşini care să îi permită o totală libertate în prelucrarea cristalului, Swarovski realizează prima sa invenţie, o maşină de tăiat şi faţetat cristale cu o precizie uimitoare.

Datorită lui, pentru prima dată procedeul laborios şi costisitor de tăiere manuală a cristalelor era înlocuit de acţiunea precisă şi simplă a unei maşini. Această invenţie, patentată în 1892, a deschis poarta unei fascinante lumi cristaline, dar şi a unei afaceri care încet-încet a prin viaţă. În anul 1895, Swarovski se mută din Boemia în Wattens, această mică localitate din Alpii tirolezi, aflată la 15 km de Innsbruck, unde împreună cu cei trei fii ai săi – Wilhelm, Friedrich şi Alfred, deschide o fabrică de tăiat cristale, experimentând apoi numeroase metode de a obţine cristale. De la binocluri şi obiecte decorative până la bijuterii extravagante, toate aceste obiecte sunt realizate aici din cristale Swarovski.

Lumea era a lor: ochelari, ceasuri, pălării, obiecte de iluminat, totul putea fi accesorizat. Cristalele Swarovski, perfecte pentru orice fel de bijuterii, uşor de montat, s-au vândut foarte bine de la început, iar marile case de modă şi bijutierii din Paris şi apoi din întreaga Europă au comandat cantităţi impresionante. La început, fabrica producea cristale doar pentru bijuterii, urmând ca mai târziu să realizeze tot felul de obiecte. Din păcate, maestrul a orbit de la strălucirea cristalelor sale, iar la 94 de ani a murit, lăsând fiilor săi moştenire un imperiu care are încă ochii deschişi!

În anul 1995 compania a celebrat cea de-a 100 aniversare deschizând un fascinant parc tematic, Swarovski Crystal Worlds (Kristallwelten), în Wattens, sediul central şi localitatea unde a început totul.

Muzeul este înconjurat de un parc în care sculpturile, instalaţiile şi un labirint verde având forma unei mâini vă invită să exploraţi. Parcul conţine şi un restaurant unde te poţi răsfăţa cu tot felul de bunătăţi. De reţinut că ultima intrare în muzeu se face cu o oră înainte de închidere!

Interiorul muzeului este alcătuit din camere diferite, 14 la număr, numite foarte sugestiv „chambers of wonder„, în care sunt prezentate diferite lucruri ale unor artişti cunoscuţi la nivel internaţional.

1. Hala de intrare – Lumea lăuntrică a „Uriaşului” te cuprinde încă de la intrare, când eşti invitat într-o călătorie ce debutează foarte misterios, într-o cameră de comori albastru închis. Artişti eterni precum Salvador Dali, Keith Haring sau Niki de Saint Phalle au creat opere cu cristale, care formează un cerc magic în jurul piesei centrale: Centenarul, de 310.000 de carate, cel mai mare cristal şlefuit vreodată. Alături de acesta, străluceşte cel mai mic cristal din lume, de doar 0,7 mm.

Deasupra lor, un candelabru sub formă de meduză, creat de designerul Gaetano Pesce, îţi ia ochii. Tot în prima cameră este expus un cal reprodus în mărime naturală cu harnaşament indian cu cristale Swarovski. Apoi, un perete de cristal, înalt de 11 metri şi lung de 42 de metri, îţi arată drumul spre alte secrete din lumea magică a muzeului, într-o împărăţie sclipitoare, plină de mistere şi magie.

2. Teatrul mecanic – este un joc exotic cu contraste: omul şi tehnica, bizarul şi esteticul, spontaneitatea şi armonia. Artistul Jim Whiting ne arată un spectacol în care haine, păpuşi şi obiecte de uz casnic prind viaţă, dansând şi zburând. În timp ce un manechin dansează, celălalt se dezintegrează, lăsând să se vadă în interior cristale strălucitoare.

3. Domul de cristal – este o încăpere în care odată ce ai păşit ai impresia că eşti în interiorul unui cristal imens. În orice parte te-ai uita, lumina şi reflexiile crează simultan o senzaţie de spaţiu şi infinit. Domul are 595 de oglinzi şi este învăluit de fiecare dată în altă culoare, oferind o privire asupra operelor de artă ascunse doar treptat, aproape ezitant … şi totul pe muzica lui Brian Enos. Aceasta este una din încăperile care mi-a plăcut cel mai mult.

4. Cristaloscopul – Aici merită o clipă să te relaxezi, permiţându-ţi luxul de a te pierde pentru scurt timp printre formaţiunile cristaline ale celui mai mare caleidoscop din lume. În centru încăperii, priveşte în jos pentru o clipă. Cristalul cu 444 de faţete, o capodoperă a artei şlefuirii, ţi se va părea ca un spaţiu care se deschide în jos.

5. Silent Light – Este o sculptură care aduce a brad împodobit. De fapt, seamănă foarte bine cu un brad, numai că este formată din sute de cristale. Cristalul are multe faţete. Emană o fascinaţie specială, când sclipeşte ca gheaţa, rece şi misterios.

6. Teatrul de cristal – Cortina se ridică pentru un teatru al viselor. Totul pare posibil în lumea colorată a Susannei Schmogner: Soarele dansează cu Luna, plantele devorează cristale, care se transformă în fluturi iar un râu cristalin şerpuieşte vizibil prin încăpere. În următoarele imagini veţi vedea câteva scene din Teatrul de cristal.

7. Aleea de gheaţă – Aici este locul unde o lumină îţi urmăreşte fiecare pas şi sub tălpi ţi se formează cristale strălucitoare. Oliver Irschitz te trimite într-o scenă de aventuri, însoţit de pocnituri şi clinchete neobişnuite. Drumul te poartă printr-o încăpere întunecoasă unde fiecare pas hotărât atinge o cărare de cristale şi te vrăjeşte prin atmosfera inundată de lumină.

8. Galerie este un izvor al inspiraţiei, care este hrănit direct de maeştrii acestei lumi. Aici, expoziţia permanentă a colecţiei Lumilor de Cristale Swarovski alternează cu scene spectaculoase, care arată cât de schimbătoare şi plină de variaţii este arta modernă.

9. Obiectele”Uriaşului” – Fabula unui uriaş prietenos, care vizita lumea se află în permanenţă în împărăţia sa subterană. Bagheta magică, inelul, mănuşile şi acordeonul l-au însoţit în drumul lui, până când s-a hotărât să se întoarcă în patria sa şi să îşi apere împărăţia.

10. Puzzle-ul lui Poseidon – Este timpul să ne „scufundăm” în lumea de azur a zeului mării, Poseidon, unde printre valurile şi lamelele sclipitoare şi avangardiste se pot distinge figuri marine strălucitoare. Sunetele subtile şi fluxurile ireale de lumină te conduc prin această scurtă incursiune marină.

11. Million Crystals – După ce am străbătut culoarul lui Poseidon am fost întâmpinaţi de o operă de artă foarte ciudată: „55 Million Crystals”. Acesta este un tablou temporar, care îşi schimbă forma fără ca să-ţi dai seama. Indiferent de câte ori clipeşti, fiecare imagine este unică.

12. Reflexii – Trecerea prin spirala din această Cameră a Minunilor este o experienţă de vis. Pe cele 48 de poligoane se află fragmente de imagini. Prin intermediul unor imagini grafice, ilustraţii şi animaţii este documentată formarea, fascinaţia şi importanţa cristalelor. Nu este suficient o privire fugară pentru a cuprinde toate detaliile, care trebuie descoperite pe 300 de faţete ale conştinţei umanităţii.

13. Pădurea de cristal – Natura şi tehnica se află în opoziţie, dar în operele lui Fabrizio Plessi acestea sunt parteneri egali ai unei simbioze captivante. Fiecare dintre trunchiurile de copac naturale include în lemn o instalaţie video, pe care se transmite un joc captivant al elementelor: focul, apa şi cristalul sclipesc, trosnesc, şi scot flăcări într-o întrecere. Plimbarea prin pădurea fermecată este însoţită de licăririle misterioase ale Meduzei – Stat Leviathan, o instalaţie de lumini şi cristale concepută de Thomas Feuerstein.

14. Timeless Swarovski – Ultima sală de expoziţie este dedicată istoriei familiei şi afacerii Swarovski. Daniel Swarovski povesteşte despre bucuria inovaţiilor, diversitatea produselor şi faimă. Secvenţele din film şi o multitudine de exponate sunt repere în timp ale unei ere a cristalelor.

Muzeul cristalelor Swarovski e deschis zilnic, în intervalul 9:00 – 18:30. Intrarea costă 11 euro. Pentru cei fără mașină, există un shuttle-bus din Innsbruck.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.