Ce poți vizita în Italia. Cinque Terre. Cele 5 orășele colorate ale Italiei

Cinque Terre în Italia este locul potrivit pentru o vacanță cu soare, fructe de mare, peisaje de vis, vin delicios și o nouă cultură. Iată ce atracții turistice poți vizita în paradisul Cinque Terre.

O vacanta la Cinque Terre inseamna de fapt sa ajungeti la Marea Ligurica si sa explorati cele 5 orasele colorate ale Italiei:  Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Toate fac parte din patrimoniul UNESCO.

Ca să vezi pe deplin totul în Cinque Terre (plimbându-te doar pe potecile pietonale principale) și Portovenere, la modul ideal, ai nevoie de 3 zile, fără a lua în considerare odihna la mare.

Monterosso, Cinque Terre, Italia

Oraselul Monterosso este cel mai mare dintre cele 5 prezentate si este atestat documentar din anul 1056. Format din partea veche a orasului si partea turistica numita Fegina, Monterosso are cateva monumente de seama. De exemplu, Biserica San Giovanni Battista care are in fata sa doar cateva ruine ramase din Palatul medieval Podesta.

Monterosso are cele mai multe facilitati turistice, de la hoteluri pana la prezenta unei plaje cu nisip unde poti sa te intinzi pe un sezlong si sa stai la umbra. De aici poti porni cu o barca in explorarea pesterilor din apropiere.

Castelul dei Fieschi si manastirea San Francesco de pe dealul Cappuccini, ultima dintre ele avand fresce atribuite pictorilor Van Dick, Cambiaso si Guido Reni.

Vernazza, Cinque Terre, Italia

Vernazza este localitatea cea mai pitoreasca dintre cele “cinci pamanturi”, cum s-ar traduce numele lor, fiind cel mai fotografiat orasel din cele 5. Sunt destul de putine hoteluri dar multe B&B.

Atestata documentar din 1080 a avut un nivel economic si social ridicat in Evul mediu fapt ramas ca marturie prin arhitectura orasului. Exista si un castrum dintr-o serie de fortificatii medievale ramase din secolul al XI-lea, un castel si un turn.

Casele sunt construite pe o singura strada centrala care este perpendiculara accesibila prin numeroase trepte numite in italiana “arpaie”. Biserica Santa Margherita di Antiochia este o biserica in stil romanic-genovez din secolul XIII.

Corniglia, Cinque Terre, Italia

Corniglia este oraselul care nu se intinde pana la mare deoarece este situat peste un promontoriu pietros la 100 m deasupra nivelului marii.

Casele sale sunt joase si largi. Cea mai importanta cladire este Biserica San Pietro in stil gotic-genovez de la 1350.  Pe fatada sa este reprezentat un cerb, emblema orasului. Inima orasului este micuta piata principala din Corniglia. De la Oratoro dei Disciplinati privelistea peste mare este splendida.

Manarola, Cinque Terre, Italia

Manarola este o bijuterie arhitectonica cu case-turnuri specifice stilului genovez. Fondat in secolul XII, numele sau deriva de la “magna roea”, o roata de moara foarte mare care apartinea orasului. Biserica San Lorenzo este mandria orasului construita chiar de locuitorii din Manarola pe la 1338.

Manarola are un mic port cu o rampa pentru barci, case multicolore si o multime de pizzerii si restaurante. De aici porneste via dell`Amore, un traseu celebru pe care il parcurgi 20 minute si te gasesti deja in Riomaggiore.

Riomaggiore, Cinque Terre, Italia

Riomaggiore apare in documente incepand cu anul 1251 cand locuitorii sai au jurat credinta Republicii Genova.

Riomaggiore este considerat a fi cel mai linistit orasel dintre cele cinci. O multime de case foarte colorate construite in stil ligurian sunt asezate in jurul unui port sapat in mod natural intre stanci.

Obiectivele sale ramase din timpuri stravechi sunt: castelul care domina centrul, biserica San Givanni Batista de la 1340 si Oratorio di Santa Maria Assunta.

Cinque Terre fac parte din Parcul National cu acelasi nume unde puteti face o multime de drumetii.

Poteca albastra, adica sentiero azzuro leaga cele cinci orasele printr-un traseu usor de parcurs de catre oricine si puteti sa va bucurati si de o panorama splendida. Traseul dureaza in jur de 5 ore fiind vorba de 12 km.

O alta poteca faimoasa este Via dell`Amore care leaga Rimaggiore de Manarola. Legenda spune ca pe vremuri locuitorii acestor orase traiau izolati si isi gaseau perchea in acelasi sat. Construirea acestui drum intre cele 2 sate a facut posibil ca tinerii sa se intalneasca. La inceput se numea “Strada Nouva” dar un ziarist a venit cu o idee mai sugestiva, de atunci numindu-se Via dell`Amore.

Plimbarea pe cele 2 poteci implica o taxa de intrare. Cu oricare card Cinque Terre taxa de intrare este inclusa.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.