Muzeul Vivant, Agapia

Din dorința de a arăta cum este o zi din vața unui monah, în special a măicuțelor de la Mănăstirea Agapia, în 2013 s-a deschis spre vizitare una din casele din satul mănăstiresc.

În căsuța mobilată și amenajată cu grijă se pot găsi icoane, obiecte bisericești, broderii, covoare realizate în mănăstire. În cele 3 ateliere (de țesut și broderie, de olărit și de brutărie) cei interesați își pot testa îndemânarea și creativitatea.

Muzeul Vivant este găzduit de una dintre cele mai vechi case ale satului monahal Agapia, acesta fiind construit cu parter din piatră și cu etaj din lemn. Chilii și camere gospodărești sunt amenajate în stil tradițional și atractiv, prezentând cum se desfășoară ziua unei măicuțe în mănăstire.

De asemenea la parter se poate observa cum își duceau traiul călugării în trecut, înainte ca Agapia să fie mănăstire de maici. Chiar dacă muzeul există doar de câțiva ani, exponatele, mobilierul, țesăturile au fost create acum sute de ani.

De asemenea curtea frumos amenajată și atelierele creează un spațiu care te îndeamnă la introspecție, dar și la activități individuale sau de grup într-o armonie perfectă.

Muzeul Vivant nu este un muzeu oarecare, în primul rând că este așezat într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, iar în al doilea rând pentru că atunci când intri în această incintă simți energie, pace, liniște, te simți cu adevărat într-un colț de Rai. Iar măicuțele au grijă ca vizita la muzeu să fie o experiență memorabilă.

„Am observat că, în ciuda convingerilor lor și a problemelor cu care vin, nimeni nu iese încruntat din Muzeul Vivant. Toți zâmbesc și au o față luminoasă. Noi credem că este dragoste sinceră. Și pentru acest lucru merită să existe casa deschisă publicului.”

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.