Traseu Drumul Familiar – Cabana Piatra Mare – Vârful Piatra Mare

Amplasată la 1635 m altitudine, în Poiana Șura de Piatră, la o oră de mers până pe Vârful Piatra Mare, cabana oferă o priveliște remarcabilă asupra orașului Brașov cât și asupra întregii Țări a Bârsei, a Munților Postăvaru, Ciucaș sau Neamțului.

Fiind situată în zona centrală a masivului Piatra Mare la cabană poți ajunge din mai multe direcții.

Cele mai circulate și accesibile trasee sunt cele de pe partea vestică a masivului, respectiv cele ce pornesc din valea Timișului:

  • Dâmbul Morii (690 m) – Canionul 7 Scări (1050 m) – Cabana Piatra Mare (1635 m) – Timp estimat: 2h 30min.
  • Dâmbul Morii (690 m) – Cabana Piatra Mare (1635 m). – Timp estimat 2h 45min.
  • Timișu de Sus (800 m) – Cabana Tamina (1100 m) – Vf. Piatra Mare (1844 m) – Cabana Piatra Mare (1635 m). Timp estimat 5h – 5h30min.

Traseele încep de la Dâmbu Morii, în Timișul de Jos, la 170 km de București și 10 km de Brașov.

De la Dâmbul Morii am urcat pe traseul numit Drumul Familiar până la Cabana Piatra Mare și de acolo până pe Vârful Piatra Mare.

Drumul familiar este marcat cu bandă roșie.

Până la Cabana Piatra Mare traseul este ușor, se urcă pe curbe de nivel. Este un traseu perfect pentru bicicletă sau alergare montană. Cabanierul folosește un ATV pentru a urca pe acest traseu.

De la Cabana Piatra Mare am continuat pe marcajul bandă roșie și am ajuns pe Vârful Piatra Mare în aproximativ o oră. Pe măsură ce urcam poteca devenea tot mai abruptă, dar n-am avut nevoie de echipament tehnic ca să ajungem pe vârf.

Traseul Drumul Familiar, bandă roșie este traseul de vizitare a Cabanei Piatra Mare și vârful omonim cu pornire dinspre Dâmbul Morii, pe Drumul Familiar, într-o drumeție de 4.5 – 5 h, potrivit celor obișnuiți cu o ascensiune destul de solicitantă cu aprox. 1200 de m diferență de nivel.

Efortul depus pe acest traseu în majoritate prin pădure, ne va fi răsplătit de orizontul panoramic de pe platoul Cabanei Piatra Mare, de unde se pot observa Brașovul, Munții Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului (dincolo de Valea Gârcinului si de Vf. Renţea) Ciucaşul și Zăganu.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.