Cascadele de travertin de la Șipote

La doar 2 km aval de comuna Sălciua, se află Cascada de travertin Șipote din Munții Trascăului, pe Valea Arieșului. Este o cădere de apă pe o lungime de aproximativ 1 km, cu mai multe cascade mici și două mari.

Cascadele ating înălțimi de până la 15 metri răsfirate pe stânci sau baraje de travertin, iar ceea ce este cu adevărat interesant și important, în acelasi timp, este că această cascadă are un debit constant indiferent de perioada anului.

Ajunsi în sat, urmăriti crucea roșie marcată ce vă va urca deasupra satului, pe Podișul Podirei, oferindu-vă o deosebită priveliște asupra Depresiunii Sălciua.
Traseul de aproximativ o oră vă va direcționa către poiana La Șipote unde există posibilitate de campare cu cortul.

Traseul efectiv spre Cascadele de Travertin începe cu doar 1 km înainte de comună. Există o punte peste Arieș și poteca este marcată cu cruce roșie. Traseul se poate face și prin Sălciua dar ocolește puțin, deși puteți ajunge cu mașina câteva sute de metri mai aproape. Poteca are și un nume: Pietrele Vorbitoare.

Trebuie să știți că după ce treceți puntea o țineți oblic spre stânga, pe lângă gardurile caselor până ajungeți la ulița principală. De aici se face stânga, sunt și marcaje, treceți printr-o poiană și apoi peste un alt pod mic și ocoliți pe după prima casă din dreapta.

Chiar la intrarea în Poiana Șipote urmați balustrada de lemn de pe stânga pentru a ajunge la cascade. Se coboară 20-30 de metri și o să le vedeți pe dreapta.

Cascadele de Travertin au înălțimi de până la 20 de metri. Sunt denumite așa datorită tufului calcaros peste care curg și care calcifiază vegetația, în special mușchiul. Este practic o combinație de calcar și mușchi peste care curge apa.

Dacă prindeți cascadele cu debit mai mare sau înghețate, cu siguranță nu le veți uita vreodată.

Înainte de a vizita această zonă, se recomandă să verificați informațiile actualizate despre trasee, permise și restricții de acces pentru a vă asigura că puteți ajunge în siguranță la Cascadele de travertin de la Șipote.

Traseul până la Cascadele de travertin de la Șipote dureaza aproximativ o ora din drumul național de unde vă recomandăm să vă parcați mașina.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.