Peștera Tunel, Peştera Munticelu, Şura Glodului
Peştera Munticelu este situata pe versantul stang al Vaii Bicazului, in Masivul Surduc – Munticelu, pe raza comunei Bicazu Ardelean. Deşi sunt printre cele mai mari şi mai spectaculoase din ţara noastră, Cheile Bicazului prezintă puţine fenomene carstice.
Peştera Munticelu se găseşte la ieşirea din Cheile Bicazului, în baza calcaroasă Surduc – Munticelu, în versantul stâng al Bistriţei. Din şoseaua ce face legătura între Bicaz şi Gheorghenii, pe un traseu pitoresc, drumul spre peşteră începe în dreptul carierei Surduc, la o distanţă de 250 m de intrarea în Cheile Şugău-lui.
Urcuşul se face în apropiere de limita dintre calcare şi formaţiunea de fliş, mai întâi în serpentine, apoi tot mai abrupt, până la o altitudine relativă de 300 m şi durează 45 minute.
A fost descoperită în primăvara anului 1973, de câţiva copii plecaţi la cules de ghiocei, în acelaşi an ea este cartată de L Povară şi G. Diaconu, iar în 1973 N. Acrâşmăriţei şi M. Ciobanu publică schiţa peşterii şi descrierea sa.
Publicitatea nepotrivită şi neluarea la timp a unor măsuri de amenajare şi protecţie au făcut ca peştera să sufere importante degradări.
Deşi de mici dimensiuni (lungimea este de 120 m), Peştera Munticelu este deosebită prin morfologia sălii principale şi prin formaţiunile stalagmitice. După intrarea scundă (1,5-1 m), urmează un culoar descendent de 10 m, care ne conduce într-o sală mare, lungă de 30 m şi înaltă de 4-5 m, la care se reduce de fapt întreaga peşteră.
Sala este dezvoltată pe o diaclază înclinată spre est cu 30-40°. În partea inferioară sala are planşeul neted, acoperit cu argilă şi crustă stalagmitică. De aici, o mare îngrămădire de blocuri urcă în trepte, ca un amfiteatru, către vest.
Elementul peisagistic cel mai frapant îl constituie marea bogăţie de stalagmite luminare, în partea nordică a sălii ele formează o adevărată pădure, care, când a fost descoperită peştera, forma cea mai mare densitate de stalagmite-lumânare din ţara noastră.
Aceste formaţiuni se dezvoltă în condiţiile unei alimentări constante, în care picătura căzută depune, în momentul impactului cu vârful stalagmitei, întreaga cantitate de calcit pe care o conţine.
Datorită faptului că Peștera Munticelu se poate vizita doar cu ghid în zilele de Luni-Vineri iar noi am vizitat-o duminică, am ales traseul prin Şura Glodului, Peștera Tunel.
Este un traseu destul de dificil cu urcare destul abruptă iar intrarea în Peștera Tunel este blocată de bolovani mari desprinşi din tavan. Săritoarea astfel formata trebuie depăşită cu atenţie prin partea dreaptă.
Numele cavităţii vine de la forma de tunel, căci din sala luminată natural se vede ieşirea din versantul celălalt al Crestei Glodului.
După ce ați trecut prin peștera Tunel la aproximativ 5 minute de mers, pe partea stânga a potecii puteți găsi un foișor din lemn ce oferă o vedere panoramică a zonei.