Peștera Gaura Oanei

Peștera Gaura Oanei este modelată în dealul Cornetu de către pîrîul Munceilor. Procesul a evoluat în mai multe etape, prin captări succesive.

O primă captare, în subteran, a dus la formarea jumătăţii inferioare a pesterii. Alte două captări se constată prin pierderi de apă parţiale sau totale în patul albiei; ele au dus la prelungirea peşterii în amonte.

Ultima captare a creat joncţiunea hidrogeologică cu peştera Malul Roşu, situată mai sus, care este încă inaccesibilă omului. În jumătatea inferioară a peşterii se află trei guri de acces: una în amonte, sub Scăuniş, formată în timpul primei captări, prin care şi azi pătrund – la debite mari – apele pîrîului Muncel; alta, în aval, prin care apa părăseşte pestera, şi a treia, situată între primele două; ea constituie cea rnai accesibilă poartă de pătrundere în subteran.

Lărgimea mare a puţului de sub Scăuniş, care constituie prima captare subterană, este opera evorsiunii şi eroziunii regresive. Spre muchia cascadei formată de pîrîul Muncel la deversarea spre puţ sînt sculptate cîteva marmite.

Intr-una din ele se găsesc ,,bile de marmitaj” de diferite dimensiuni – de la 1 la 15 cm. În abruptul vestic al puţului, aproape la nivelul treptei antitetice peste care iniţial curgea pîrîul Muncel, se află Peştera din Perete, o galerie de 273 m, cu fragmente de planşeu stalagmitic.

Peștera Gaura Oanei se mai numeste și peștera lui Aladár Kanovich și a fost descoperită de Gábor Téglás în 1883.

De pe drumul principal se poate coti inițial pe un drum asfaltat, dar imediat devine pietriș. Vă recomandăm să vă lăsați mașina imediat după ce se termină asfaltul asta în caz că aveți mașină mică.

Locul unde începe să se vadă poteca care nu este marcată și este acoperită de vegetație.

Ajungi la locația dată mai jos după care trebuie să coborâți pe poteca subțire până la peșteră.

Inceput de potecă marcată cu vopsea roșie

Traseul nu durează mai mult de 20 de minute. O lanternă este recomandată dacă vrei să mergi puțin mai adânc.

După 10 minute de mers pe potecă

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.