Drumeție Prionia 1.100 m – Vârful Skala 2.882 m, Muntele Olimp, Grecia

Vârful Skala a fost stabilit ca un vârf separat chiar dacă este marginea de est a crestei Skolio. Numele său provine de la treptele naturale care se formează în pantă abruptă și de la cuvântul latin scala = scară.

Priveliștea spre Megala Kazania și de asemenea spre defileul Agios Dionysios este impresionantă.  De aici începe o potecă solicitantă de cățărare dar bine marcată până la cel mai înalt vârf al muntelui Olimp, Mytikas.

Vârful Mytikas 2,918.8 m văzut din Skala Summit (Vârful Skala)

Muntele Olimp este cel mai înalt din Grecia. Are o înălțime de 2917 metri (Vârful Mytikas) și o proeminență topografică de 2353 m. Se află la doar 7 km de Marea Egee.

Vârful Skolió 2905.2 m.

Cele mai înalte vârfuri ale Muntelui Olimp sunt:

  • Mytikas (2917 m)
  • Stefani (2909 m)
  • Skolio (2905 m)
  • Skala (2882 m)

Dacă traseul spre Skala și Skolio nu pune probleme tehnice, cel spre Mytikas presupune cățărare prin zone foarte expuse, cu pericol de alunecare pe stânci și căderi de pietre.

Prionia este situată la 1100 m altitudine și este cel mai înalt punct până unde se poate ajunge cu mașina pe Muntele Olimp.

De aici pornește cel mai scurt traseu spre Mytikas: 10 km și 2340 m diferență de nivel pentru că nu doar urci, cobori și urci. Cel puțin așa mi-a arătat mie ceasul GPS.

În mare parte drumul până la Prionia este asfaltat, iar parcarea este gratuită. În vârf de sezon parcarea este plină. Aici se află un izvor, un restaurant și toalete publice.

La jumătatea drumului (ca diferență de nivel) dintre Prionia și Vârful Skala, se află Refugiul A „Spilios Agapitos”, care poate servi ca punct de odihnă și realimentare.

Spilios Agapitos (Zolotas) Refuge

De la Prionia până la Refugiul A „Spilios Agapitos” sunt 7 km și 1000 metri diferență de nivel, care pot fi parcurși în aproximativ 4 ore.

Marcajele sunt discrete, aproape inexistente, dar nu prea ai cum să te rătăcești, poteca fiind clară. Acolo unde există semne ele sunt vandalizate încât nu poți să descifrezi nimic.

Atenție nu există serviciu de salvamont.

Marcajul este ca inexistent.

De la Refugiul A până pe Mytikas mai trebuie urcați încă 1000 de metri diferență de nivel pe o distanță de numai 3 km, ceea ce implică încă vreo 3 ore de drumeție solicitantă.

Traseu este de 12 ore (dus-întors) până la Vârful Skala de unde se poate vedea cel mai înalt vârf al Muntelui Olimp, Vârful Mytikas cu pornire de la Prionia, acolo unde este singurul loc unde poți să ajungi cu mașina.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.