Cheile Gârliştei

Rezervaţia naturală mixtă (forestieră, geomorfologică şi geologică) Cheile Gârliştei este situată în Munţii Aninei şi se întinde pe o suprafaţă de 517 hectare, la o altitudine maximă de 690 metri.

Cheile sunt situate între localităţile Anina şi Gârlişte şi sunt străbătute de pârâul Gârlişte, făcând parte din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Traseul are o lungime de cca. 9 km, începând la 3-4 km după ieşirea din Anina şi terminându-se cu aproximativ 1 km înainte de a intra în satul Gârlişte.

Peisajele unice ale Cheilor Gârliştei sunt evidenţiate prin porţiunile foarte sălbatice cu pereţi calcaroşi acoperiţi cu vegetaţie ce se ridică chiar din apa pârâului. Sunt impresionanţi şi versanţii calcaroşi abrupţi, dar şi turnurile şi hornurile calcaroase.

Traseul turistic Anina-Cheile Gârliştei este marcat turistic cu punct roşu, începând de la ieşirea din cartierul Schlucht al Aninei, iar timpul de parcurgere al acestuia este de aproximativ trei ore şi jumătate.

De asemenea in Cheile Garlistei se afla numeroase pesteri dintre care cea mai importanta este Pestera cu Apa.

Rezervaţia îşi menţine frumuseţea prin atracţiile sale turistice. Este vorba despre Cleanţul Cerbilor, la baza versantului găsindu-se câteva peşteri: Peştera Galatiului şi Peştera cu Apă (cea mai lungă peşteră din chei).

Spectaculoasă este şi porţiunea cheilor situată între Cleanţul Gherii şi abruptul nordic al Dealului Moghila. Prin sălbăticia şi frumuseţea ei se situează printre cele mai deosebite din ţară.

Se pleacă din Anina, pe un drum forestier care treptat devine o potecă, pe alocuri săpată în stâncă, iar în alte părți este barată de copaci căzuți sau acoperiți cu mari mase de grohotiș.

Punctul de plecare în Cheile Gîrliștei

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.